Hankemessut tekevät TKI-toimintaa näkyväksi

kategoria: 2020, Muut artikkelit

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on vuosittain käynnissä satakunta hanketta. Hankkeiden yhteenlaskettu volyymi on 4-5 miljoonaa euroa ja niiden toteuttamiseen osallistuu henkilöstöstä lähes puolet. Hankkeissa keskeisiä kumppaneita ovat alueemme yritykset, joita mukana on vuosittain yli 500. Rahoittajina toimivat esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan liitto, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Leader-ryhmät, Business Finland, ministeriöt ja kunnat sekä useat muut paikalliset ja kansainväliset rahoittajat

Hankkeet esillä messuilla

SeAMKin järjestyksessään toiset Hankemessut pidettiin Framin Lasipalatsissa 6.2.2020. Messuilla toimintaansa esitteli viitisenkymmentä hanketta eli noin puolet kaikista käynnissä olevista hankkeista. Hankemessut saivat alkunsa tarpeesta tehdä TKI-toimintaa ja hanketyötä näkyväksi SeAMKin omalle henkilöstölle ja opiskelijoille. Tänä vuonna toimintaan tutustumaan kutsuttiin myös rahoittajien edustajia ja muita lähialueen kumppaneita.

Hankemessuista on tarkoitus tehdä toistuva tapahtuma. Sopiva rytmi messuille on joka toinen vuosi. Tänä keväänä SeAMKin hankkeet näkyvät myös useissa muissa tapahtumissa, sillä tulossa on muun muassa ”EU Etelä-Pohjanmaalla” –tapahtumakiertue, jonka järjestävät Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa. Nämä messut Seinäjoella, Kauhajoella ja Alajärvellä on suunnattu kansalaisille.

Parasta teknologian esittelyt ja kohtaamiset

Messut avasi vararehtori ja SeAMKin TKI-toiminnasta vastaava Elina Varamäki. Noin viisi tuntia avoinna olevilla messuilla vieraili niin henkilöstöä kuin opiskelijoitakin, sekä muutamia kävijöitä myös talon ulkopuolelta. Palautteen mukaan opiskelijoita olisi saanut olla enemmän ja osa toivoi myös yrityksiä vierailijoiksi. Messut koettiin onnistuneeksi ja hyödylliseksi tapahtumaksi, jossa mielenkiintoista oli erityisesti eri teknologiaesittelyt, kuten robotti ja VR (virtual reality). Hyvänä pidettiin myös sitä, että kokonaisuus SeAMKin hanketoiminnasta hahmottui ja tapahtumassa sai verkostoitua ja kohdata uusia ihmisiä. Uusia hankeideoita syntyi paitsi keskusteluissa hankeständeillä, myös nimenomaan hankeideointiin pystytetyllä pop-up –pisteellä.

Myös SeAMKin opiskelijoita kävi tutustumassa hankkeisiin.

Verkostoitumalla uusia tuttavuuksia

Varsinaisten messujen jälkeen jatkettiin näytteilleasettajien verkostoitumistilaisuudella, johon oli ilmoittautunut yli 80 hanketoimijaa. Tarjolla oli pientä purtavaa ja tutustumista pöytäseurueittain. Kahvia ja teetä siemaillessa kerrottiin hankkeista ja paljastettiin omia erikoisosaamisia. Lisäksi pohdittiin, mitä pöydän ääreen kokoontuneet ihmiset voisivat tehdä yhdessä.

Verkostoitumistilaisuudessa etsittiin uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Hankemessupäivästä jäi hyvä mieli, uusia tuttavuuksia ja monta uutta ideanpoikasta. Seuraavat hankemessut on suunnitelmissa järjestää keväällä 2022.

Piia-Pauliina Mäntysaari, asiantuntija, TKI, SeAMK Liiketoiminta ja kultuuri
Seliina Päällysaho
, tutkimuspäällikkö, SeAMK
Sirkku Uusimäki, palvelupäällikkö, SeAMK