Elämää Suomessa taltioitiin videolle
SeAMKPro-projekti Elämää Suomessa toteutettiin loppusyksyllä viiden opiskelijan voimin. Projektin tarkoituksena oli tuottaa videomateriaalia suomen kielen opetukseen maahanmuuttajille. Videoissa kuvattiin arkisia tilanteita, kuten kirjastossa asiointia, lääkäriajan varaamista ja kahvilakäyntiä. Projektin toimeksiantajana oli ESR-rahoitteinen Kokka kohti Etelä-Pohjanmaata-hanke, jonka tarkoituksena on tukea maahanmuuttajien työllistymistä. Videot tulevat SeAMKin, Sedun ja Yrittäjäopiston opetuskäyttöön.
Videoiden käsikirjoitus, kuvaus ja editointi ovat täysin opiskelijoiden työtä. Videoissa esiintyivät pääsääntöisesti työryhmän maahanmuuttajataustaiset opiskelijat, mutta mukana olivat myös kantasuomalaiset jäsenet. Opiskelijaryhmä edusti peräti viittä eri koulutusalaa, ja tämä näkyy videoiden sisällössä.
-Tiimillämme on paljon osaamista erilaisilta ammattialoilta, ja pääsimme hienosti hyödyntämään kaikkien taitoja, kertoo projektisihteerinä toiminut Jaakko Seppä, joka on neljännen vuoden kulttuurituotannon opiskelija.
– Oli hyvin mielenkiintoista päästä käsikirjoittamaan videoita ja ennen kaikkea kuvaamaan. Saimme yhteistyökumppaniksi muun muassa Seinäjoen kaupunginkirjaston, joka antoi meidän kuvata tiloissaan hyvin vapaasti. Terveydenhoidolliset toimenpiteet kuten verinäytteiden otto, lavastettiin, mutta tehtiin silti virallisen proseduurin mukaan, jatkaa Lourdes Morales Vargas, toisen vuoden sosiaali- ja terveysalan opiskelija.
Oman projektiosaamisen harjoittamista
Projektiryhmän jäsenet pitivät jatkuvasti yhteyttä valvojaopettajiin ja toimeksiantajaan, ja heiltä tiimi saikin kullanarvoista palautetta. Elämää Suomessa- projektin valvojaopettajina toimivat Marika Toivonen ja Riitta Kiili.
Käytännönläheinen, luovuuttakin hyödyntävä projekti oli opiskelijoiden mieleen.
– Nykyajan työelämässä on tärkeää osata luoda erilaisia sisältöjä monipuolisille yleisöille. Etenkin somemaailmassa videot ovat suosittuja, ja siksi niiden tekemisestä on hyvä saada oppia, kertoo ryhmä yhteistuumin.
Ryhmäläisten mielestä SeAMKPro-toiminta on oivallinen tapa saada kontakteja työelämään ja harjoittaa omaa projektiosaamista. Ryhmässä oli muutamia projektikonkareita, mutta myös ensikertalaisia.
-Kaikille löytyi paljon monipuolista tekemistä ja saimme myös haastaa itseämme, kertoo monen projektin konkari Jaakko Viljanen, kolmannen vuoden kansainvälisen liiketoiminnan opiskelija.
Aitoja kielenkäyttötilanteita
Toimeksiantajakin oli tyytyväinen lopputulokseen.
– Opiskelijat tekivät todella hienoa työtä. Videomateriaali tulee varmasti käyttöön. Kuvatut kielenkäyttötilanteet vaikuttavat aidoilta, juuri sellaisilta kuin niiden pitikin olla. Niistä voi poimia monenlaista suomen kielen ainesta maahanmuuttajien opetuksen tueksi, kehaisee Riitta Luoma, toimeksiantajan edustaja Sedusta.
Projektia on tarkoitus jatkaa samanlaisella toimeksiannolla talvella 2021.
– Suosittelemme projektia kaikille, joita kiinnostaa tehdä pieniä videotuotantoja todelliseen hyötykäyttöön, ryhmäläiset vinkkaavat.
– SeAMKPro -projektityöskentelyssä on paljon haasteita, mutta juuri niiden kautta oppii parhaiten, kertoo Irina Cheburkova, projektipäällikkö, toisen vuoden kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelija ja jatkaa:
-Se antaa loistavan mahdollisuuden tuoda esille omia vahvuuksia, kehittää itseään sekä kokeilla uusia toimintatapoja erilaisten ihmisten kanssa, mitä vaaditaan nykypäivän työelämässäkin. Paras hetki on onnistumisen tunne projektin lopussa.
Kuva: Projektiryhmän jäsenet Teamsissä.
Riitta Kiili
Lehtori
SeAMK Sosiaali- ja terveysala
Marika Toivonen
Lehtori
SeAMK Sosiaali- ja terveysala
Irina Cherbukova
Opiskelija, Kirjasto- ja tietopalveluala
SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri
Jaakko Seppä
Opiskelija, Kulttuurituotanto
SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri
Jaakko Viljanen
Opiskelija, International Business
SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri
Mayowa Ogundipe
Opiskelija, Ravitsemispalvelut
SeAMK Ruoka
Lourdes Morales
Opiskelija, Nursing
SeAMK Sosiaali- ja terveysala