Viro tärkeä yhteistyökumppani

Viron tasavalta täyttää tänään tasan 100 vuotta. Juhlapäivänä on aihetta kiittää ja onnitella virolaisia hankeystäviä.

Etelä-Pohjanmaalla on ainutlaatuinen lämpöyrittäjyyden osaamiskeskittymä Suomessa. Etelä-Pohjanmaan liiton rahoittamalla HECSO-hankkeella lähdettiin aluksi kansainvälistämään eteläpohjalaista konseptia Suomen metsäkeskuksen ja Sedun kesken.

Nyt toiminta jatkuu Viro-Suomi –yhteistyönä ”VISU Lämmöstä liiketoimintaa” -hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää vähähiilisyyttä ja torjua ilmastonmuutosta lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta. Hankkeella lisätään kansainvälistä tutkimus- ja hanketoimintaa, kehitetään kansainvälistä osaamista ja luodaan uusia yhteistyöverkostoja.

Thermopolis Oy Lapualta johtaa Manner-Suomen maaseutuohjelman hanketta, joka kestää helmikuun 2020 loppuun saakka. Suomen metsäkeskus ja SeAMK Ruoka ovat vuosi sitten alkaneessa hankkeessa mukana.

Marraskuun lopulla kymmenkunta virolaista asiantuntijaa tutustuu eteläpohjalaiseen lämpöyrittäjyyteen. Ryhmää johti emeritusprofessori Väinö Poikalainen Tartosta. Virossa toteutetaan sisarhankkeita, jonka osapuolina toimivat Yhdistyneet metsänomistajat ja Viron maatalousyliopisto sekä Moosten ja Köpun kunnat. Viron hanke toteutetaan Pölvamaan ja Viljandin maakuntien alueella.

Viron juhlavuoden huhtikuussa VISU-hanke ja SeAMK Ruoka osallistuvat omalla osastolla Tarton Maamess –maatalousnäyttelyyn. Virolaiset kumppanit ovat osastolla mukana.

Teksti:

Risto Lauhanen
SeAMK Ruoka

Anne Viljanen
Thermopolis Oy

Juha Viirimäki
Suomen metsäkeskus