Uutta etsimässä Food Ingredients -messuilla
Saksassa järjestettiin 29.11.–2.12. ensimmäiset suuret ruoka-alan messut Euroopassa korona pandemian alettua. Messuilla oli esillä maailman suurimmat ingredienttivalmistajat sekä suuri joukko laitevalmistajia. Tämän lisäksi paikalta löytyi elintarvikeinnovaatioiden parissa toimivia yrityksiä ja tutkimuslaitoksia.
Messumatkan tavoitteena oli tunnistaa ne tulevaisuuden trendit ja yhteistyömahdollisuudet, jotka hyödyttäisivät Etelä-Pohjanmaan kehitystä. Matka messuille oli osa EAKR-rahoitteista Food Living Labs Connecting People -hanketta. Aikaisemmista vuosista poiketen mesuilla oli vähemmän vierailijoita kuin ennen. Tämä kuitenkin ei vaikuttanut näytteilleasettajien läsnäoloon vaan heillä normaalia enemmän aikaa käydä keskusteluja paikalla olevien messuvieraiden kanssa. Ajan säästämiseksi messuille oli sovittu tapaamisia jo ennakkoon mielenkiintoisten toimijoiden kanssa. Tämän lisäksi keskusteluja käytiin kaikkein mielenkiintoa herättävien toimijoiden kanssa.
Näiden tapaamisten mielenkiintoisinta antia oli kuulla uusimmista trendeistä elintarvikealalla. Tällaisia nousevia trendejä oli esimerkiksi eläinperäisten tuotteiden markkinoiminen niiden hyvillä teknologisilla ja ravitsemuksellisilla ominaisuuksilla. Yksi messuhalli oli varattu yksistään kasvispohjaisille ingredienteille ja yllättävintä oli nähdä terveysingredienttien roolin vähentyminen.
Messuilla osallistuttiin pyöreän pöydän keskusteluun, johon osallistui messuilla vierailevien ja esittelevien yritysten edustajia. Tunnin fasilitoidun keskustelun aiheena olivat osallistujien haasteet ja mahdollisuudet vaikuttaa niihin sekä miten messut voivat olla tässä avuksi. Keskustelussa oli osallistujia laajalta alueelta ja eri sektoreilta, Malesiasta Ecuadoriin ja Etelä-Afrikasta aina meille Suomeen. Isoimmat keskustelussa esiinnousseet haasteet liittyivät logistiikan hallintaan sekä luovimiseen isojen ylikansallisten yritysten puristuksessa. Messujen merkitys kanavana koettiin tärkeäksi – fyysinen tapaaminen mahdollistaa luottamuksen rakentamisen syvemmällä tasolla kuin online. Toisaalta messuilla onnekkaat sattumat, serendipiteetti, on tärkeää. Verkosta löytää, mitä etsii, mutta messuilla voi tulla vastaan jotain, mitä tarvitsee, mutta ei osaa vielä etsiä.
Messujen tuloksena voidaan rakentaa tarkempaa elintarviketeknologian tiekarttaa Etelä-Pohjanmaan elintarvikealan kehittämiseksi. Myöskään tapaamiset eivät jääneet vain juttelun tasolle vaan useiden toimijoiden kanssa on aloitettu keskustelu tulevaisuuden yhteistyön aloittamiseksi.
Karri Kallio, FLLCP (Food Living Labs Connecting People -hanke)
Markus Ojala, Wise Frami Food -hanke
SeAMK Ruoka