Teknologian rooli kestävässä kehityksessä vahvasti esillä Teknologia 23 -messuilla
Vierailimme Teknologia 23 –messuilla, matka oli osa Euroopan unionin osarahoittamaa Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hanketta. Pohjoismaiden johtava teknologia-alan messutapahtuma järjestettiin 7.11 – 9.11.2023 Helsingin messukeskuksessa. Tämän vuoden messujen kantavana teema toimi Teollisen maiseman muuttaminen— Transforming the Industrial Landscape. Puheenvuorot painottuivat puhtaaseen siirtymään, tekoälyyn, vetytalouteen sekä toimitusverkostoihin. Näytteilleasettajina oli paljon automaatioon, 3D-tulostukseen, elektroniikkaan ja ICT:hen, tekoälyyn ja robotiikkaan liittyviä yrityksiä. Energiasektorilla nähtiin paljon vetytalouteen liittyviä yrityksiä ja energiaratkaisuja. Esillä oli esimerkiksi uusiutuvalla vedyllä kulkevia autoja.
Keskiviikon 8.11. ohjelmassa oli myös startup-kilpailun finaali, missä 6 startup-yritystä pitchasi heidän toimintaansa. Voittajalle oli luvassa Suomen Messusäätiön rahoittama 10 000 € palkintopotti. Kilpailijayrityksinä olivat Coldins, Datafarm, Finnadvance, Nelinor, Onit Sport, sekä VitalSigns.
Datafarm tuottaa analytiikkapalveluita sekä datakonsultaatioita yrityksille, jotka ovat integroituna vastuullisuusraportointiin. Nelinor on kehittänyt ensimmäisenä maailmassa älykkään kotiakkujärjestelmän, joka varastoi sähkö hinnan olevan alhaisimmillaan. Akkujärjestelmä pyrkii optimoimaan sähköpiikkejä ja sähkön käytön kulutusta. Coldins on kehittänyt patentoidun ratkaisun, missä jäähdytykseen käytettävästä sähköstä voidaan säästää 10–25 %. Markkinointi keskittyy erityisesti lämpimiin maihin, missä rakennusten jäähdyttäminen on yleistä.
Finnadvance pyrkii käyttämään patentoitua menetelmää, joka sijoittuu lääkkeiden, kosmetiikan ja kemikaalien testaukseen. Ratkaisu on eettinen, edullinen sekä tehokas. Eläinkokeet vähenevät ja lääkkeiden kehittämisestä tulee kestävän kehityksen mukaisempaa. VitalSign pyrkii mullistamaan lääketieteen diagnosointimenetelmän. Laite analysoi biosignaaleja, dokumentoi tuloksen automaattisesti ja tekee diagnoosiarvion lääkärille. Tämä vähentää diagnosointi aikataulua, laite on myös hyödynnettävissä eläinlääketieteessä. Onit Sport keskittyy lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseen pelisimulaation avulla. Sovellus kerää hyvinvointidataa, jota voidaan käyttää muun muassa tutkimusten tekemiseen.
Messuilla oli myös Arttu Luukkainen Solar Foods Oy:ltä kertomassa yrityksen uudesta tehtaasta sekä kunnianhimoisesta tavoitteesta tuottaa avaruusaluksessa astronauteille ruokaa hiilidioksidin ja vedyn avulla. Singapore on myöntänyt uuselintarvikeluvan Solein-proteiinin myymiseen. Lupaa tavoitellaan myös Yhdysvalloissa, missä Solein tulee todennäköisesti saamaan myyntiluvan. Euroopassa lupaprosessi on vireillä, mutta prosessin hitaudesta johtuen lupa tullaan saamaan luultavasti vasta muutaman vuoden kuluttua.
Lähitulevaisuudessa monet yritykset ovat suuren digiloikan edessä. Uudet teknologiat, digitaalisuus ja kestävyyden näkyminen arvoketjussa kirkastuvat tulevaisuudessa entistä voimakkaammin. Teknologia23- messut tarjosivat ison kattauksen pilotteja, puheenvuoroja sekä tietoa tämänhetkisistä markkinoista. Lisäksi saimme syvällisen katsauksen alan uusimpiin innovaatioihin ja kehityssuuntiin. On selvää, että teknologian rooli kestävässä kehityksessä tulee olemaan entistä keskeisempää ja alan asiantuntijat ovat valmistautuneita tulevaisuuden haasteisiin. Kävimme mielenkiintoisia keskusteluita näytteilleasettajien kanssa, saimme uusia kontakteja sekä inspiraatiota Kestävän digitaalisen kaksoissiirtymän tuleviin tapahtumiin.
Merja Mäkipelkola
Projektipäällikkö
SeAMK
Jasmine Laitila
TKI-asiantuntija
SeAMK
Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hankkeen toimenpiteet koskevat Seinäjoen seudun kehittymistä kohti kestävää ja innovatiivista kaupunkiekosysteemiä. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Lue lisää Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hankkeesta.