Teknologiakehitys osana elintarviketeollisuuden kilpailukykyä
Millaiselta näyttää elintarviketehdas vuosimallia 2035 teknologisesta näkökulmasta? Kuinka automaatio ja robotiikka valtaa ruokateollisuutta? Onko digitalisaatio uhka vai mahdollisuus, sekä millaisia kasvumahdollisuuksia saadaan teknologioiden käyttöönoton avulla? Näitä kysymyksiä pohdittiin EAKR:n rahoittaman hankkeen FLLCP (Food Living labs connecting people)-hankkeen järjestämässä Workshopissa ”Teknologiakehitys elintarviketeollisuuden kilpailuvalttina” 23.3.2023. Mukana keskustelussa oli elintarvikealan erilaisia toimijoita, yrittäjiä, kehittäjiä, sekä viennin edustajia, jotka toivat oman näkökulmansa alueen kehitysmahdollisuuksiin, sekä haasteisiin.
Workshopin työpajatyöskentelyn osuudessa kartoitettiin keskustelun kautta teknologiayhteistyön mahdollisuuksia TKI-toimijoiden, sekä yritysten välillä. Keskusteluissa käsiteltiin myös teknologian nykytilaa teknologiapyramidin avulla (Kuva 1). Selviksi teknologiaosaamisen keihäänkärjiksi nousivat eläinperäisten tuotteiden prosessointi, koulutus, alueellisen Living lab-toiminnan kehittyminen, sekä tuotekehitysosaaminen. Avainteknologioiksi nousi meijeri- ja valmisruokateknologia, automaatio, teknologiaosaaminen ja tutkimustyö vahvan osaamisen ja tutkimuskokemuksen saralla. Liitännäisteknologiat eli yhteistyökumppaneilta saatavan osaamisen tärkeiksi osa-alueiksi koettiin pakkausteknologia, tehdas- ja hygieeninen laitesuunnittelu, ingredienttiosaaminen (raaka-aine osaaminen) ja tekoälysovelluksien hyödyntäminen.
Kuva 1. Nykytilan (2023) Teknologiapyramidi (Kuva: Merja Mäkipelkola).
Elintarviketeollisuuden teknologiavisiota 2035 muodostettiin muun muassa tämän työpajan pohjalta. Lisäksi syksyllä 2022 haastattelimme laajasti alueen toimijoita tulevaisuuden näkökulmista. Näiden näkemysten pohjalta kasataan kevään 2023 aikana 3D audiovisuaalinen toteutus siitä, millaiselta konkreettisesti näyttää elintarviketehdas vuotena 2035. Toteutus julkistetaan elokuussa tapahtumassa ”Ruoka ja Teknologia NYT! -Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan yhteistapahtuma 22.8.2023”. Mikäli mielenkiintosi heräsi, hyppää ihmeessä mukaan ruuan ja teknologian ihmeelliseen maailmaan. Ennakkoilmoittautumiseen pääset tästä.
YDIRE-hankkeen organisoimassa työpajassa 4.4.2023 pohdittiin teknologiayhteistyön mahdollisuutta pienien yritysten kesken. Haasteiksi koettiin investoinnin kannattavuus, liian suuret kapasiteetit, sekä budjetin riittävyys teknologiainvestointeihin ja käyttöönottoon. Näitä ongelmia ratkottiin etsimällä yhteistyömalleja, sekä mahdollisia rahoitusmahdollisuuksia. Teknologiainvestointi voi tuntua suurelta askeleelta pienen yrityksen näkökulmasta, sen takia on tärkeää katsoa kokonaisuutta ja löytää yhteistyömahdollisuuksia esimerkiksi muiden yrittäjien kanssa. Teknologiavisiota 2035 tukemaan valmistuu keväällä 2023 ”Etelä-Pohjanmaan elintarvikejalostuksen teknologiastrategia”, jonka tarkoituksena on nostaa esiin alueella pinnalla olevia teknologiateemoja, sekä tulevaisuuden teknologiakehitystä. Teknologian askelmerkit määrittyvät kuitenkin investointien kannattavuudesta ja alueen kilpailukyvyn kasvusta yhdessä teknologiakehityksen kanssa.
Merja Mäkipelkola
projektipäällikkö
Kestävät ruokaratkaisut
SeAMK
Jasmine Laitila
TKI-asiantuntija
Kestävät ruokaratkaisut
SeAMK
Lue lisää Food Living Labs Connecting People (FLLCP) -hankkeen verkkosivuilta.