Ruokamatkailua Kauhajoen Ruokamessuille | Julkaisut @SeAMK

Ruokamatkailua Kauhajoen Ruokamessuille

#

Kauhajoella järjestettiin ruokamessut 31. kertaa Hämes-Havusen upeassa pohjalaismiljöössä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Paikalla oli perjantain sateisesta kelistä huolimatta runsaasti messukävijöitä sekä myynti- ja esittelypisteitä. Ruokamessujen ohjelmalavalta löytyi lisäksi mielenkiintoisia näytöksiä, haastatteluita, paneelikeskusteluita ja musiikkiesityksiä.

Mia Halosen haastateltavana oli VTT:n teknologian tutkimuslaitokselta Minna Kulju. Hän esitteli Euroopan laajuista AgroBRIDGES– hanketta, jossa operoi 15 partneria 11 eri maasta. Hankkeen päätavoitteena on parantaa lyhyiden elintarvikeketjujen toimintaa ja tuotoksena on avoin Toolbox-sivusto, joka yhdistää tuottajat ja kuluttajat. Sivustolta löytyy työkaluja monipuolisesti kaikille ruoan parissa työskenteleville, esimerkiksi elintarviketeollisuudelle, kuluttajille, myyjille, tuottajille ja viljelijöille. Työkalut on jaettu digitaalisiin työkaluihin, viestintämateriaaleihin sekä tapahtumaoppaisiin. Kulju kertoi Suomen ja muiden Euroopan maiden lyhyiden elintarvikeketjujen eroista. Suomen torikulttuuri ei ole Etelä-Euroopan tasolla, mutta Suomessa kukoistavat REKO-ringit, jotka ovat yksi keino lisätä lähituottajien suoramyyntiä ja lyhyiden elintarvikeketjujen toimintaa.

AgroBRIDGES- hankkeessa tuotettu Toolbox- sivusto on verrattavissa SeAMKin perustamaan Riihi-kiertotalousalustaan, jota hyödynnetään myös Kestävän digitaalisen kaksoissiirtymä- hankkeen tulevissa toimenpiteissä. Riihessä tullaan julkaisemaan hankkeen aikana järjestettävät tapahtumat, sekä listaus esimerkkiyrityksistä, jotka ovat tehneet toimenpiteitä digitaalisuuteen tai vihreään siirtymään liittyen. Yhtenä toimenpiteenä on myös interaktiivisen PK-yritysten tukijärjestelmän kehittäminen, johon tullaan lisäämään Toolbox-sivuston kaltaisia työkaluja, jotka tulevat tukemaan yritysten toimintaa lisäämällä uskallusta uudistua. Tukijärjestelmä tulee olemaan kaikille avoin sekä monen eri kohderyhmän hyödynnettävissä.

Messuilla oli näytteenasettajina lukuisia eri elintarvikeyrityksiä, leipomoita, sekä käsityö-, kone-, ja palveluesittelijöitä. Yrityksiä oli saapunut Hämes-Havuseen maakunnasta, mutta myös muualta Suomesta. Esittelypisteillä kävi mukava puheensorina ja monen yrittäjän kanssa tuli mielenkiintoisia keskusteluita. Monella pisteellä oli maistatuksessa herkullisia uutuuksia, mutta myös ikisuosikkeja. Erityisesti mielenkiintoa herätti Ilmajoella sijaitsevan Namituvan Ilmajoki Salty Shot- salmiakki, jonka yhtenä raaka-aineena on Koskenkorva Vodka. Alkoholia näissä makeisissa ei ole, sillä se haihtuu prosessin aikana kuuman massan ansiosta. Salmiakkia maistaessa pystyi huomaamaan Koskenkorvan perinteisen maun ja poltteen, joka syvensi itse salmiakin makua.

Kokonaisuudessaan ruokamessuilta käteen jäi kassillinen lähituottajien taidokkaita tuotteita sekä luottavainen mieli kotimaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta.

Jasmine Laitila
Asiatuntija tki, Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä
Kestävät Ruokaratkaisut
SeAMK

Kirjoittaja työskentelee SeAMKin Kestävät Ruokaratkaisut tiimissä paremman ja vastuullisemman ruokaketjun puolesta.

Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hanke on Euroopan unionin sekä Seinäjoen kaupunkiekosysteemin osarahoittama hanke. Hankkeen toteutusbudjetti on 217 011 €, sekä toteutusaika 8/23–9/25.

Lue lisää hankkeen verkkosivuilta.