Ruoantuotanto kaipaa osaajia

Ruoka on meille elinehto. Näinä erikoisina pandemia-aikoina kotimaisen ruoantuotannon merkitys ja tärkeys korostuu. Raaka-aineen tuottaminen vaatii monipuolista osaamista maaperästä, kasvi- ja kotieläintuotannosta, teknologiasta sekä yritystaloudesta. Alan osaajat vanhenevat ja eläköityvät, joten uusille osaajille, agrologeille on tarvetta.

Vankkaa ammattititoa vaaditaan

Monimuotoisuuden ja ympäristön merkitys korostuu jatkuvasti, joten alan osaajilla on myös kysyntää.
Maaperän merkitys ruoantuotannon lähteenä korostuu. Maankunto ja rakenne ovat keskeisiä tekijöitä hiilensidonnassa ja kestävän maataloudessa. Hyväkuntoinen maa sitoo hiiltä ja ravinteita.

Viljan, maidon, munien ja lihantuotanto maatiloilla vaatii vankkaa ammattitaitoa. Uudet ruokatuotteet erilaisista raaka-aineista vaativat uutta tuotanto-osaamista. Maatalouskauppa on kansainvälistä bisnestä, joka edellyttää maatalouden tuntemusta, myynti- ja kielitaitoa. Maataloushallinto ja neuvonta sekä tutkimus- ja koulutus tarjoavat alan asiantuntijoille töitä nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

SeAMKin agrologeista 30 prosenttia yrittäjiä

SeAMKista valmistuneista agrologeista 70 prosenttia sijoittuu maaseudun ja maatalouden erilaisiin palkattuihin työtehtäviin. Vastavalmistuneista agrologeista 30 prosenttia lähtee yrittäjiksi. SeAMK onkin tunnettu yrittäjyydestään, maatalouden yritystoiminnan – opinnot ovat suosittuja. Maatiloilla kokonaisvaltaisen yritystoiminnan johtamisen osaaminen korostuu menestyvän maatilayrityksen tekijänä.

Maatalous ei ole auringonlaskun ala vaan elämämme elinehto.

Anu Katila
Koulutuspäällikkö, agrologin tutkinto-ohjelma
SeAMK Ruoka