Monta kokkia – herkullinen soppa! | @SeAMK-verkkolehti

Monta kokkia – herkullinen soppa!

Ruokaprovinssi ja parhaillaan tulilla oleva Ruokaprovinssistrategia on Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan yhteinen herkullinen soppa. Strategia valmistuu monen kokin yhteisenä keitoksena vuoden 2022 loppupuolella.

Kuluneen syksyn aikana järjestettiin yhteensä kuusitoista etätyöpajaa, joihin kutsuttiin lähes 200 toimijaa maakunnan maatalouden alkutuotannon-, elintarviketeollisuuden-, matkailu- ja ravitsemispalvelujen- sekä kaupan ja jakelun alalta. Työpajoissa kuultiin myös kunnanjohtajia, rahoittajia sekä ruoka-alan kehittäjien näkemyksiä. Osallistujat saapuivat etätyöpajoihin maakunnan laidalta laidalle, jopa ulkomaita myöden.

Työpajoissa haaveiltiin Unelmien Ruokaprovinssista vuonna 2030. Jokainen osallistuja pääsi kertomaan muille, mitkä ovat hänen tärkeimmät unelmansa Ruokaprovinssiin ja omaan toimintaansa liittyen vuoteen 2030, mitä nykyajan haasteita tai mahdollisuuksia unelmiin liittyy ja mitkä ovat unelmien saavuttamisen tärkeimmät etapit. Itsenäisen pohdinnan aikana jokainen osallistuja dokumentoi omat ajatuksensa Googlen tarjoamalle sähköiselle Jamboard-muistilappualustalle. Sen jälkeen jokaisen taulu käytiin läpi noudattaen rakentavan Erätauko-keskustelumetodin sääntöjä. Tauluja täydennettiin pienryhmäkeskustelun aikana muiden ryhmäläisten kommenttien ja ehdotusten pohjalta.

Nyt kaikki työpajoissa tuotetut ajatukset on koottu yhteen tiedostoon. Voi sanoa, että lähes kaikki hyvän sopan ainekset ovat nyt koossa! Kerättyä dataa ryhdytään analysoimaan alkuvuodesta 2022. Analysoinnin jälkeen, koko maakunnan ruokaketjun toimijat kattava ohjausryhmä ryhtyy tekemään ensimmäisiä karkeita Ruokaprovinssin strategisia linjauksia.

Värikäs keittoannos lautasella.
Monta kokkia – herkullinen soppa! 😉 (Kuva:Pixabay)

Keitä sinä kahvit – me leivomme ohjelman!

Vaikka työpajasessiot ovat nyt ohi, strategian pääkokit eivät juurikaan ehdi lepäillä laakereillaan. Tarkoituksena on jatkuvasti hämmentää strategiasoppaa ja kerätä siihen uusia aineksia. Se tehdään joka kuukauden ensimmäisenä KEKSIviikkona toteutettavilla Ruokaprovinssin etäkahveilla. Silloin joku tunnettu ruoka-alan vaikuttaja vuorollaan kertoo, mikä hänen mielestään on Ruokaprovinssin menestyksen avain vuonna 2030. Tämän jälkeen keskustellaan vapaasti avaimen herättämistä ajatuksista ja vaikutetaan strategiaan onlineäänestyksin.

Seuraavat Ruokaprovinssikahvit järjestetään KEKSIviikkona 5.1.2022 klo 14.00. Silloin ääneen pääsee Pekka Pesonen, EU:n maataloustuottajain keskusjärjestö Copa Cocegan pääsihteeri Brysselistä. Hänen tehtävänään on tuoda suomalaisten viljelijöiden ääni kuuluviin EU:n lainsäädännössä. On mielenkiintoista kuulla, minkä yksittäisen asian Pesonen nostaa Etelä-Pohjanmaan ruokamaakunnan menestyksen avaimeksi vuoteen 2030.

Sinäkin voit vapaasti osallistua Ruokaprovinssin etäkahveille; keitä itsellesi hyvät iltapäiväkahvit, niin me leivomme sinulle ohjelman! Voit liittyä etäkahveille suoralla Teams-linkillä, joka löytyy osoitteesta www.ruokaprovinssi.fi/ruokaprovinssikahvit.

Jos tilaat itsellesi myös kestomuistutuksen kalenteriisi, et koskaan jää ilman iltapäiväkahviohjelmaa. Muistutuksen voit tilata täyttämällä tietosi osoitteessa bit.ly/RPkahvitilaus.

Nähdään ja kuullaan Ruokaprovinssikahveilla 5.1.2022!

Terveisin toinen pääkokeista,

Elina Huhta
Projektipäällikkö
SeAMK

Ruokaprovinssistrategia tuotetaan Ruokaprovinssi 2030 – menestyksen avaimet pellolta pöytään-hankkeessa. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja ProAgria Etelä-Pohjanmaa / MKN Yrityspalvelut (Terhi Välisalo). Hanketta rahoittaa Euroopan Maaseuturahasto vuosien 2021–2022 ajan.