Liiketoimintasuunnitelmalla kehitetään FLEN-verkostoa
Viiden ammattikorkeakoulun muodostamalle FLEN-ruokaketjun koulutusvientiverkostolle on valmisteltu liiketoiminta-ja kansainvälistymissuunnitelma. FLEN –lyhenne muodostuu sanoista Food Learning Export Network. Verkosto on toiminut vuodesta 2015 lähtien SeAMKin, JAMKin, Savonian, HAMKin ja TAMKin kesken.
Liiketoiminta-ja kansainvälistymissuunitelman tavoitteena on kehittää verkoston toimintoja kohti entistä ammattimaisempaa ammattikorkeakoulujen yhdessä toteuttamaa koulutusvientiä. Suunnitelma on osa SeAMKin B-sarjan julkaisuja ja se on luettavissa Theseuksessa: https://www.theseus.fi/handle/10024/160563
Foodwest Oy on tuottanut suunnitelman kartoittamalla kunkin mukana olevan ammattikorkeakoulun tavoitteet, tarpeet ja resurssit yhteisen koulutusviennin toteuttamiseksi. Suunnitelman pohjana on käytetty visuaalista liiketoiminnan suunnittelutyökalua, ”Business Model Canvas”-mallia. Verkoston arvolupaus, avainresurssit- ja aktiviteetit, partnerit, asiakassuhteet, myynti- ja jakelukanavat ja asiakkaat on ryhmitelty. Näiden yhteyksien edistämiseksi verkoston toimijoille on ehdotettu kehittämistoimenpiteitä.
FLEN-verkoston liiketoimintasuunnitelma perustuu rakenteeseen, jossa verkostolla on ”yhdet kasvot”. Tämän välityksellä kulkevat koulutusvientikauppa, tarjoukset ja tarjouspyynnöt. Yksi ulospäin näkyvä yhteys välittää ”tilaukset” verkostossa mukana olevien korkeakoulujen FLEN-asiantuntijoille, jotka kokoavat omassa organisaatiossaan tiimin vastatakseen pyyntöihin.
FLEN on ensimmäinen yhteen teemaan (ruoka) perustuva ammattikorkeakoulujen koulutusvientiverkosto, jossa tehdään töitä suomalaisen ruokaketjun koulutusviennin lisäämiseksi. Verkoston taustalla on ollut tammikuussa 2019 päättynyt EAKR-rahoitteinen hanke. Parhaillaan neuvotellaan kunkin ammattikorkeakoulun roolista verkostossa ja mahdollisesta koordinaatiotahosta.
Kirjoittajat:
Elina Huhta ja Antti Pasila, SeAMK Ruoka