Lähiruokatreffeillä ostajat ja myyjät kohtasivat | Julkaisut @SeAMK

Lähiruokatreffeillä ostajat ja myyjät kohtasivat

#

SeAMKin Lasipalatsissa on jännittynyt tunnelma. Lähes kaksikymmentä pientä paikallista lähiruokamyyjää odottelee pöytiensä takana valmiina esittelemään tuotteitaan ostajien vielä kuunnellessa viimehetken ohjeistuksia. Kun lähes satavuotias taottu lampaankello kilkattaa merkiksi, on aika käynnistää vuosittaiset Ruokaprovinssin Lähiruokatreffit. Jännittynyt tunnelma kaikkoaa ja vilkas puheensorina täyttää tilan.

Näin käynnistyivät huhtikuussa SeAMKissa järjestetyt vuoden 2023 Lähiruokatreffit, joita Etelä-Pohjanmaalla eli Ruokaprovinssissa on vuosittain järjestetty jo ainakin seitsemisen kertaa. Lähiruokatreffien tarkoituksena on saattaa lähiruoan tuottajat tuotteineen samaan tilaan ostajien eli kauppojen tuotevalikoimapäälliköiden, itsenäiset kauppiaiden, ruokapalvelupäälliköiden, tukkujen edustajien, ravintoloitsijoiden ja muiden lähiruoasta kiinnostuneiden ostajatahojen kanssa. Näin luodaan pienille lähiruokayrityksille mahdollisuus tavata useita ostajia kasvotusten lyhyen ajan sisällä ja esitellä heille koko tuotevalikoimansa erityisesti uutuustuotekärjellä. Vastaavasti ostajalle lisäarvoa tuo usean myyjän tapaaminen yhdellä kerralla, tuotteiden maistelu ja mm. tuotepakkausten näkeminen paikan päällä. Näin säästetään kaikkien aikaa ja ratkotaan monta haastetta lyhyessä ajassa.

Messuesite ja ihmisiä messupöytien äärellä.
Vuoden 2023 Lähiruokatreffit järjestettiin SeAMKissa PREMIUM-hankkeen voimin (Kuva: Elina Huhta, SeAMK).

Noin tunnin tehokkaan speed datingin eli pikatreffailun aikana, ostajat ovat viettäneet vuorollaan muutaman minuutin kasvotusten jokaisen myyjän kanssa. Aikataulutetun Lähiruokatreffikierroksen jälkeen ostajilla on vielä mahdollisuus palata vapaasti myyjien juttusille tai vaihtaa muutama sana kollegan kanssa. Myös myyjät voivat tutustua toistensa tuotteisiin ja löytää potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Tuotteiden maistelu on kaikille tärkeää, sillä olemmehan kaikki perimmiltämme ruoan kuluttajia ja asiakkaita.

Tuotteita esittelypöydillä.
Tuotteiden maistelu on olennainen ja pidetty osa Lähiruokatreffejä (Kuva: Lotta Haapala, SeAMK).

Lähiruokatreffien päätyttyä myyjille ei heti välttämättä jää käteen hankintasopimusta ostajan kanssa, mutta tärkeintä on tuoda omat tuotteet, yritys ja kasvot tutuiksi ostajille, sekä luoda uusia verkostoja ja tavata vanhoja tuttuja. Lähiruokatreffeillä aloitettu keskustelu yleensä jatkuu myyjän ja ostajan välisenä ja jos yhteisymmärrykseen päästään, tuote voi hyvin nopeastikin kuluttajien iloksi löytyä lähikaupan hyllyltä tai ravintolan menusta. Seuraavan kerran Ruokaprovinssissa lähiruokatreffaillaan syksyllä 2024.

Lähiruokatreffit olivat osa PREMIUM – erityisen erottuvat elintarvikkeet-hankkeen toteuttamia toimenpiteitä, joilla parannettiin Etelä-Pohjanmaalla tuotettujen ainutlaatuisten elintarvikkeiden tunnettuutta, saatavuutta ja markkinointia. Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Elina Huhta
Asiantuntija TKI
SeAMK

Kirjoittaja toimii eteläpohjalaisen ruokayrittäjyyden kehittäjänä ja projektipäällikkönä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa Kestävät ruokaratkaisut-painoalalla.