Kehitysideoita ja juustopullia | Julkaisut @SeAMK

Kehitysideoita ja juustopullia

#

Kevään hiipiessä eteenpäin, Framilla toteutettiin jälleen SeAMk opiskelijoiden suosioon noussut SeAMK PREMIUM – elintarvikkeiden kuluttajapaneeli. Tällä kertaa paneelissa oli arvioitavana jos jonkinlaista lähiruokaherkkua, uutta ja vähän ehkä tuttujakin tuotteita.

Vuohenmaitojäätelölle haettiin parannusehdotuksia sekä uusia markkinointikanavia ja -keinoja. Jäätelö osoittautuikin kaikista suosituimmaksi testikohteeksi keräten lähes sata kuluttaja-arviota. Tapahtuma järjestettiin Frami F:ssä Y-Zonessa, jossa arvioijat pääsivät poikkeamaan nopeasti tai chillamaan kaikessa rauhassa herkullisten tuotteiden ja arvioiden parissa. Kiitoksena arvioijat saivat superhienot ”PREMIUM – erityisen erottuva opiskelija”-haalarimerkit. Moni innostuikin arvioimaan kaikki viisi tuotetta ja nimeämään järjestäjille vielä mielestään parhaimman tuotteen.

Muita arvioitavia tuotteita olivat vielä kauppojen hyllyiltä uupuva ”Ruisralli”-välipalapatukka sekä gluteeniton uutuusleipä ”Hurja-Hulda”, joka sai hyvää palautetta makunsa ja pakkauskokonsa ansiosta.  Rapeita sipuli-pippuri-kauraneliöitä kuluttajat pitivät suorastaan herkkusnackseinä, joita olisi voitu syödä sipsien korvikkeena. Kaupoista jo tällä hetkellä löytyvä ”Juustopulla” keräsi myös hyvin palautetta ja oli suorastaan niin suosittu, että taisi muuta juoksupullakin lähteä testaajien matkaan 😉.

Ihmisiä seisomassa messutilassa esittelypöytien edustalla.
Kuva 1. Kolmas elintarvikkeiden kuluttajapaneeli Y-Zonen tiloissa.

Kaikki tapahtumaan osallistuneet tuotteet saivat jokainen vähintään 50 kpl tuotearviota- ja kuluttajapalautetta. Näiden kuluttajien antamien kehitysehdotusten sekä mahdollisen kritiikin avulla yritykset osaavat muun muassa tarkentaa tuotteen markkinointia oikealle kohderyhmälle, jatkokehittää tuotetta, sekä löytää uusia jakelukanavia tuotteidensa menekkiä lisäämään. Jälleen kerran PREMIUM-tiimi kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita SeAMKilaisia. Vastaavia tapahtumia tullaan järjestämään SeAMKissa lisää alueen yritysten hyväksi, sillä ainakin kuluttajilla riittää intoa tuotetestaukseen ja kehittämispalautteen antamiseen. Saadun palautteen perusteella myös toimeksiantajayritykset ovat olleet konseptiin erittäin tyytyväisiä.

Merja Mäkipelkola
asiantuntija TKI
SeAMK

Elina Huhta
asiantuntija TKI
SeAMK

Kirjoittajat toimivat pienten eteläpohjalaisten elintarvikeyritysten kehittämistoimenpiteiden toteuttajina SeAMK Kestävät ruokaratkaisut-tiimissä. Tämä tapahtuma oli osa PREMIUM – Erityisen erottuvat elintarvikkeet-hankkeen toimenpiteitä, jotka rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.