Food Hub Minihackathonissa kehitettiin uusia elintarvikeideoita
Innokkaimmat elintarvikkeiden kehittämisestä kiinnostuneet SeAMKilaiset saattoivat menneenä helmikuuna äänestää mielestään kiinnostavimpia elintarviketuotteita ja antaa niille palautetta sähköpostissa kiertäneen kyselylomakkeen kautta. Äänestyksen taustalla oli Food Hub Kehityspolku, joka on Food Hub -hankkeessa kehitetty innovaatioekosysteemi. Siinä ruokaketjun yritykset tuovat alustalle omia tarpeitaan, ja niihin haetaan ulkopuolisia ratkaisuja haasteen ympärille kootuista tiimeistä. Innovaatioekosysteemin tehtävänä on monialaisen osaamisen avulla johdattaa tuote ideasta kohti loppuasiakasta eli kaupan hyllyä ja sieltä asiakkaan ostoskoriin.
Mukaan Kehityspolulle ilmoittautui kolmetoista pääasiassa pientä paikallista elintarvikeyritystä joko olemassa olevalla elintarviketuotteella tai täysin uudella idealla. Kuluttajaäänestyksen perusteella Kehityspolulla jatkoon pääsivät kuusi eniten kiinnostusta herättänyttä tuotetta. Nämä tuotteet olivat kauraruisleipä, paahdettu rouhittu pellava, kastike- ja keittoainekset yrteistä ja metsäsienistä, 100% vuohenmaitojäätelö, murskattu pakastemarjaseos sekä luomueinespizza.
Minihackathonilaiset myllyttivät tuoteideoita
Kehityspolun kolmannessa vaiheessa järjestettiin yhdessä SeAMK monialaisten opiskelijoiden kanssa Food Hub Minihackathon. Sen aikana näitä kuutta eniten ääniä saanutta tuotetta tai ideaa ”myllytettiin” ja yritettiin löytää ratkaisuja yrittäjän esiin nostamiin, tuotetta koskeviin haasteisiin. Tuloksena oli monta virtuaalista muistitaulua täynnä monipuolisia tuotteen jatkokehitysideoita, jotka ottivat kantaa niin tuotteiden ainesosiin, pakkaukseen kuin markkinointiinkin. Taidettiinpa minihackathonissa kehittää pari hyvää markkinointislogania sekä nimi kokonaiselle tuoteperheellekin.
Minihackathon oli opiskelijoille antoisa kokemus päästä kehittämään elintarvikkeita pintaa syvemmältä oman osaamisensa kautta, sillä kaikki tietotaito ja eri näkökulmat olivat yhtä arvokkaita. Minihackathonissa syntyneet jatkokehitysideat luovutettiin suoraan yrittäjille ja heiltä saatu palaute on ollut positiivista. Yrittäjät ovat kiitelleet minihackathonilaisten tuottamia toteuttamiskelpoisia ja realistisia ideoita, joiden avulla yrittäjien on mahdollista päästä eteenpäin tuotteensa kehityspolulla. Vastaavasti osallistujat kiittivät yrityksiä kyvystä heittäytyä tuntemattomaan ja rohkeudesta antaa ideansa minihackathonilaisten ravisteltavaksi.
Tuotteet etenevät kohti kaupan hyllyä
Kehityspolun viimeisessä vaiheessa tuotteet etenevät kilpailutettujen asiantuntijoiden sparrattaviksi ja niiden ympärillä olevaa kehittämistiimiä laajennetaan. Asiantuntijoiden sparrauksessa yritykset voivat pureutua entistä syvemmälle suurimmaksi haasteekseen kokemaansa seikkaan ja kehittää asiantuntijoiden kanssa esimerkiksi tuotteen koostumusta kuluttajien toivomaan suuntaan tai suunnitteluttaa tuotteelleen täysin uuden myyntipakkauksen. Tämä kehittämistyö tapahtuu Food Hub -hankkeen kautta myönnettävällä julkisella De minimis -tuella, jota on varattu yhteensä noin viidelletoista ruokaketjun yritykselle niiden kehittämisideoiden jatkotyöstämistä varten.
Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millaisia tuotteita Food Hub Kehityspolulta lopulta tuleekaan ulos. Toivottavasti näemme niistä mahdollisimman monet lähikauppamme hyllyllä ja pääsemme itse testaamaan tuotteita. On mahdollista, että Kehityspolku toteutetaan uudemman kerran myöhemmin vuoden 2021 aikana. Tulokset ensimmäisestä toteutuksesta ovat lupaavia ja valmis mallikin on nyt saatu, joka yhdistää maakunnan ruokaketjun yritykset SeAMK monialaisiin opiskelijoihin sekä ruoka-alan asiantuntijoihin.
Food Hub Kehityspolku on osa Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Into Seinäjoki Oy:n toteuttamaa Food Hub-hanketta, jota rahoitetaan Euroopan Aluekehitysrahastosta vuosien 2020 – 2022 aikana.
Elina Huhta
Projektipäällikkö
Food Hub – Kohtauttamisia, kumppanuuksia ja kokeiluja ruoka-alalla
SeAMK Ruoka
Kuva: SeAMK Ruoka