ERIAFF-verkoston kuulumisia

ERIAFF (European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry) on EU:n biotaloudesta kiinnostuneiden alueiden verkosto. Verkosto kokoontuu vuosittaisessa konferenssissa, joka järjestettiin tänä vuonna Hollannin Haagissa 29 – 30.6.2017. Teemana oli Feeding and Greening the City eli siellä pohdittiin maatalouden merkitystä kaupungeille sekä kaupunkien viheriöittämistä mm. puutarhatalouden avulla.

Etelä-Pohjanmaan maakunta on osallistunut vuodesta 2012 alkaen ERIAFF-verkoston kehittämiseen ja kokoontumisiin. Vapaaehtoisessa verkostossa on mukana noin 30 maakuntaa ympäri Eurooppaa ja Italian Toscanan maakunta vastaa verkoston koordinoinnista. Seinäjoella ERIAFF-konferenssi on järjestetty viimeksi vuonna 2014, ja seuraava konferenssi tullaan jälleen järjestämään Seinäjoella kesäkuussa 2018.

FLEN-verkosto alueellisen yhteistyön malliesimerkkinä

Konferenssissa useat puheenvuorot sekä rinnakkaissessiot käsittelivät erilaisia maa-ja puutarhatalouden mahdollisuuksia, tulevaisuutta ja innovaatioita. Seinäjoen ammattikorkeakoulun koordinoimalla Food Learning Export Network (FLEN) – Ruokaketjun koulutusvientiverkostolla oli esiintymisvuoro maakuntien ruokaklustereita- ja verkostoja käsittelevässä työpajassa ja lyhyen puheenvuoron aikana FLENin toimintaa esitteli Elina Puska. Verkoston luoma toimintamalli viiden suomalaisen ammattikorkeakoulun yhteistyölle herätti kiinnostusta ja keskustelua kuulijoissa ympäri Eurooppaa.

ERIAFF-yhteistyö jatkuu

SeAMKin Ruoka-yksikössä elokuun 2018 alussa alkanut EU E-P Foodnet -hankkeen tavoitteena on tiivistää kansainvälistä yhteistyötä eurooppalaisten ruokaverkostojen sekä alan eteläpohjalaisten toimijoiden kesken. Yhteistyö ERIAFF-verkoston kanssa on ollut aktiivista jo vuodesta 2012 saakka, joten Etelä-Pohjanmaan on hyvä jatkaa strategista työskentelyä tämän alueiden verkoston kanssa. Tälläkin hetkellä ERIAFF-verkosto valmistelee kahta eri temaattista platformia sekä osallistuu yhdessä H2020- sekä Interreg Europe -rahoitusohjelmien hakuihin.

ERIAFF 2018 konferenssi Seinäjoella

ERIAFF 2018 konferenssi järjestetään 11 – 13.6.2018 Seinäjoella SeAMKin Frami F:ssä. Konferenssin teemat ovat ”Big Data”, ”High Tech Agriculture” ja ”Nutrition”. Näissä teemoissa kuullaan sekä suomalaisia että eurooppalaisia asiantuntijoita, komission ja ministeriön virkamiehiä sekä myös innovatiivisia yrityksiä ja hankkeita. ERIAFF 2018 on kansainvälinen konferenssi, jossa kaikki esitykset pidetään englanniksi. ERIAFF-konferenssin nettisivut avautuvat vielä tämän vuoden puolella SeAMKin sivujen alaisuuteen. Pysy kuulolla ja ilmoittaudu myös mukaan!

Teksti:

Elina Koivisto, projektipäällikkö EU E-P Foodnet,
Elina Puska, asiantuntija TKI Ruokaketjun koulutusvienti (FLEN)

Kirjoittajat työskentelevät SeAMK Ruoka -yksikössä.