Bioenergialähettiläät Tšekin tasavallassa - SeAMK mukana | @SeAMK-verkkolehti

Bioenergialähettiläät Tšekin tasavallassa - SeAMK mukana

Suomen Tšekin ja Slovakian suurlähettilään, Helena Tuurin kutsusta eteläpohjalaiset bioenergialähettiläät vierailivat Prahassa huhtikuun lopulla. Valtuuskuntaan kuuluivat Seinäjoen ammattikorkeakoulusta Risto Lauhanen, Etelä-Pohjanmaan energiatoimistosta toimitusjohtaja Matti Alakoskela sekä VISU-hankkeen projektipäällikkö Anne Viljanen. Lisäksi Lapuan kaupungin elinkeinotoimenjohtaja Jouko Vuolle ja Suomen metsäkeskuksen projektipäällikkö Juha Viirimäki olivat delegaatiossa mukana.

Suurlähetystöillä on keskeinen asema myös viennin edistämisessä. Kovasta yrityksestä huolimatta emme saaneet maakunnan yrityksiä matkalle mukaan, sillä vientiyrityksillä on jo toimivat ulkomaan myyntiverkostot. Eteläpohjalaisilla lämpöyrittäjillä ei taas ole vientikauppaintressiä. Osalle julkishallinnon toimijoista kahden ja puolen päivän matka olisi ollut liian pitkä.

Ensimmäisenä matkapäivänä osallistuttiin Hradec Královéssa valtakunnallisille energiapäiville. Messut keskittyivät energiateknologiaan. Messuilla oli mukana myös kaukolämpöputkistoja valmistava, suomalainen Uponor osakeyhtiö.

Messujen työlounaalla tapasimme mm. Tšekin kaukolämpöyhdistyksen johtajan, Martin Hájekin. Iltapäivän mittaan nähtiin voimalaitosyhtiöiden edustajia. Pääsimme kertomaan eteläpohjalaisesta bioenergiasta sekä maakunnan kone- ja laitevalmistajista.

Niin Suomessa kuin Tšekissäkin keskustellaan parhaillaan kivihiilestä luopumisesta. Tšekissä kivihiilen arvioidaan loppuvan parissa vuosikymmenessä. Biomassojen saatavuus ja korkea hinta rajoittavat tällä hetkellä bioenergian tuotannon ja käytön lisäämistä Itä-Euroopassa.

Toisena matkapäivänä osallistuttiin Suomen suurlähetystön tiloissa bioenergiaseminaariin. Lisäksi ylistarolaislähtöisen suurlähettiläs Helena Tuurin residenssissä vaihdettiin työlounaan lomassa energianäkemyksiä alan toimijoiden kesken. Myös aurinkoenergia ja biokaasu nähtiin Tšekissä toimivina uusituvan energian vaihtoehtoina.

Matka Prahan kevääseen (2018) toteutui Manner-Suomen maaseutuohjelman ja Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen rahoittaman VISU-hankkeen toiminnan osana.

Teksti:

Risto Lauhanen
MMT, SeAMK Ruoka