Ikkunapaikalla SeAMKissa | @SeAMK-verkkolehti

Ikkunapaikalla SeAMKissa

kategoria: 2018, Asiantuntijablogi

Millaista on istua ikkunapaikalla melkein kaksikymmentä vuotta? Sellaista on olla työssä, jossa tuntee olevansa omalla alallaan. Se on ainutlaatuista.

Sain Seinäjoen ammattikorkeakoulusta lähes kaksi vuosikymmentä sitten työpaikan, joka tuntui silloin opiskelujen ja syvän laman jälkeen mahtavalta mahdollisuudelta. Aluksi se oli kiinnostava työ markkinatutkimuspalveluissa. Sain olla luomassa uutta, toteuttaa itseäni ja opiskelemiani taitoja, kun suunnittelimme toimintaa ja palveluja. Aloitimme kahden henkilön tiiminä, joka vahvistui reilun puolen vuoden kuluttua kolmannella jäsenellä.

Jo toiminnan alkuvuosina erikoistuin internet-kyselyihin ja kouluttauduin työn ohella kyselyohjelmiston käyttöön. Aloimme toteuttaa nettikyselyjä, jotka tuolloin olivat vasta tekemässä tuloaan. Tuo ensimmäinen käytössä ollut nettikyselyohjelma on jo korvautunut uudella helppokäyttöisellä ja monipuolisella sovelluksella.

Aikaa myöten minusta tuli päätoiminen tutkija. Olin jo oivaltanut, että tämä työpaikka ei olekaan mikä tahansa työ, vaan tämä on juuri se työ, josta voin sanoa, että olen omalla alallani. Olen tarkka, järjestelmällinen ja analyyttinen. Työssä voin käyttää myös luovuuttani. Vuosien myötä nämä ominaisuudet ovat osoittautuneet oikein hyviksi luonteenpiirteiksi tutkijan työssä.

Olin myös jo huomannut, että yhä enemmän päätyökaluni oli ohjelma, johon olin opiskeluaikana hullaantunut totaalisesti. Ohjelma oli tuntunut heti ensimmäisellä oppitunnilla kiinnostavalta, ja sen parissa kului aika ihan huomaamatta. Ohjelma on SPSS eli tilastotieteelliseen analyysiin suunniteltu ohjelmisto, jota käytän edelleen lähes joka päivä työssäni. Ohjelma on kehittynyt ja päivittynyt alkuaikojen versiosta 6 tämän päivän versioon 24.

Minun kaltaiselle elinikäiselle oppijalle tutkijan työ sopii oikein hyvin. Kliseisesti voin sanoa, että joka päivä oppii jotain uutta ja jokainen päivä on erilainen. Tutkijan työ on mielenkiintoista, haastavaa, opettavaista ja unelmatyötä se on minulle vielä kaikkien näiden vuosien jälkeen.

Tämä työ on ollut etuoikeutettu ikkunapaikka moniin eri asioihin, yrittämiseen, toimialoihin ja yhteiskunnan eri puoliin. Olen ollut mukana suunnittelemassa kymmeniä tutkimuksia ja kysymyslomakkeita, liimannut osoitetarroja kuoriin ja postittanut tuhansia kirjekyselyjä. Olen lähettänyt sähköpostilla linkkejä vastattavaksi, tallentanut lukemattoman määrän rivejä tutkimusten aineistoja. Olen käsitellyt ja analysoinut tietoja sekä kirjoittanut raportteja. Tutkimuksen teossa on tietyt rutiinit ja asiat tehdään aina tietyssä järjestyksessä, mutta kahta samanlaista lopputulosta ei ole.

Tutkijan työni on vaihtunut asiantuntijan työksi, mutta edelleen koen matkaavani SeAMKissa ikkunapaikalla.

Marja Katajavirta
SeAMK