Norja luottaa yhteistyöhön digikisassa

InnoCAPE-hankkeen toinen tapaaminen pidettiin Oslossa Norjassa. Kokouspaikkana toimi Oslon tiedepuisto, joka tarjosi tyylikkäät puitteet ja upeat näköalat kattoterassilta. Moderneista tiloistaan huolimatta tiedepuisto sai alkunsa jo 30 vuotta sitten. Myöhemmin aluetta on laajennettu uusin rakennuksin. Puisto sijaitsee vehreällä alueella, hyvien julkisten kulkuyhteyksien päässä alle 10 minuuttia Oslon keskustasta. Alueella toimii myös yliopisto ja yliopistollinen sairaala. Tiedekeskusta hallinnoi Oslotech, joka kehittää ja tukee Norjan suurinta, 80 teknisen alan startupin, yrityshautomoa.

Tapaamisen isäntänä toimi Digital Norway. Se on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tehtävänä on helpottaa norjalaisen liiketoiminnan menestymistä digitalisaatiossa. Sen omistajiin ja strategisiin partnereihin lukeutuvat maan eri alojen johtavat yhtiöt kuten mm. DNV GL (logistiikka), DNB (rahoitus), Telenor (telekommunikaatio), Kongsberg (teknologia), Schibsted Media Group (media), Yara International, Statnett (sähkö), AkerBP (öljy & kaasu), Ruter# (paikallisliikenne), Statens vegvesen (tielaitos), Sintef (tutkmuslaitos) sekä Oslon kunta. Digital Norway tekee myös yhteistyötä hallituksen kanssa. Norja on pieni maa, jossa maan johtoa myöden on ymmärretty, että vain yhteistyötä tekemällä maa pysyy digitalisaatiokehityksessä mukana. Norja saikin ensimmäisen digitalisaatioministerinsä tammikuussa (Nikolai Astrup).

Digital Norwayn toiminta oli vakuuttavaa. He olivat onnistuneet saamaan ekosysteemiinsä kriittisen massan yrityksiä ratkaisemaan alakohtaisia ongelmia yhdessä. Tämä tehdään sitouttamalla ensin isoja yrityksiä kehitystyöhön, jonka jälkeen he skaalaavat näiden kanssa kehitetyt standardiratkaisut pk-sektorin yrityksille sopiviksi. Kaikilla halukkailla on mahdollisuus liittyä Digital Norway Community –nettiyhteisöön, jossa jaetaan tietoa ja keskustellaan digitalisaatioon liittyvistä aiheista.

Oslon kokouksen yhteydessä pääsimme tutustumaan yhteen näistä yhteistyökumppaneista, DNB:hen, joka on markkina-arvoltaan yksi Pohjoismaiden suurimmista rahoitusyhtiöistä. DNB:llä vietetyt tunnit olivat antoisia ja asenne, jolla perinteinen pankki on disruptoinut toimintaansa digitalisaation avulla on ihailtava.

Vaikka InnoCAPE-projektityöskentelyä ryhmällä oli takanaan vain nelisen kuukautta, porukka tuntui jo tutulta ja juttu luisti. Uusiakin kasvoja toki joukossa oli mukana. Kahden päivän aikana kuulimme Digital Norwayn toiminnasta digitalisaation saralla. Lisäksi jatkoimme työpakettien työstämistä.

Pääsimme myös esittelemään oman vastuutehtävämme ensimmäisiä ideoita. Asiantuntija Mika Valkama kertoi ajatuksiamme tulevasta kompetenssikartasta. Koordinaattorin kommentti, ”Tämä vaikuttaa paljon paremmalta kuin hakemuksessa kuvailtu”, lämmitti mieltämme. Tästä on hyvä jatkaa työtä eteenpäin kohti syyskuista tapaamista Seinäjoella. Katso videolta tunnelmia tapaamisesta!

Annika Koskela
Projektipäällikkö, InnoCAPE-hanke