Kansainvälisyyttä harjoittelemassa saksalaisten opiskelijoiden kanssa | Julkaisut @SeAMK

Kansainvälisyyttä harjoittelemassa saksalaisten opiskelijoiden kanssa

#

Taustaa

Yhteensä 8 rakennusinsinööri- ja mestariopiskelijaa osallistui keväällä 2023 lyhyeen, kulttuurien välistä kanssakäymistä vahvistavaan projektiin saksalaisen Münsterin korkeakoulun konetekniikan opiskelijoiden kanssa. Kaikki alkoi molempien korkeakoulujen englannin kielten opettajien yhteistyöstä. Päätettiin kokeilla tekniikan eri alojen opiskelijoita yhdistävää projektia, jonka tavoitteena oli kehittää osallistujien kielitaitoa, toimimista eri alan opiskelijoiden kanssa sekä ratkaisujen etsimistä annettuun ongelmaan ”laatikon ulkopuolelta” samalla omaa ajatusmaailmaa ja osaamista laajentaen.

Projektin englanninkielinen nimi oli ”Cross Border Project”. Projektin hakukuulutus tehtiin joulukuussa ja suunnattiin rakennusalan ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille. Hakijoiden määrä yllätti opettajat. Kaikki innokkaat SeAMKin hakijat valittiin tähän pilottiprojektiin.

Ryhmäytymistä ja design thinkingiä

Helmi-maaliskuussa 2023 opiskelijat osallistuivat Zoomin kautta toteutettaville etäluennoille. Luentojen aluksi esiteltiin projektin sisältö eli tuli suunnitella kaupunkialueelle asennettava linnunpönttö, jossa olisi nykytekniikkaa eli pönttöön kytketty kamera, jonka avulla voidaan seurata lintujen elämää pöntössä. Pöntön katolle asennettiin aurinkopaneelit, joiden avulla ladattiin tuota kameraa. Ja tietenkin puhelimeen voitiin ladata sovellus, jolla pöntön elämää voitiin seurata reaaliajassa. Yläteemana projektissa oli kestävä kehitys.

Opiskelijat jaettiin Zoomissa ryhmiin. Jo ennen etätapaamisia kaikki projektiin osallistuvat, niin opiskelijat kuin opettajatkin, olivat kertoneet itsestään Miro-alustalla kuvan kera (kuvio 1). Näin kaikilla oli mahdollisuus tutustua muihin projektin jäseniin jo hyvissä ajoin ennen varsinaista aloitussessiota.

Kuvio 1. Näkymä Miro-alustalta.

Etäluennoilla yhtenä tärkeänä aiheena oli ”design thinking” eli suunnittelu- tai muotoiluajattelu. Tällainen työskentelytapa voi olla antoisaa erityisesti monialaisissa tiimeissä. Opiskelijat tekivät ryhmissään pikkutehtäviä ja tutustuivat näin toisiinsa jo ennen intensiiviviikkoa.

Münsterin intensiiviviikko

Huhtikuun viimeinen viikko kului Saksan Münsterissa intensiiviviikon merkeissä. Korkeakoulun tiloissa opiskelijat tutustuivat opastetusti erilaisiin 3D-ohjelmiin (esim. Solidworks) sekä MakerSpace-laboratorion laitteisiin (esim. CNC-jyrsin ja laserleikkuri). Opiskelijat tekivät Solidworksilla kuvat, joista CNC-jyrsin teki linnunpöntön osat halutun kokoisina ja muotoisina. Pöntöt olivat siis käytännössä kaikki samannäköisiä ja kokoisia. Opiskelijat kuitenkin tekivät pieniä lisäyksiä pönttöihinsä, jolloin niistä tuli mukavan erilaisia. Lisäksi pönttöihin asennettiin kamera ja aurinkopaneelit.

Ryhmien jäsenet työskentelivät hienosti yhdessä. Tietokoneohjelmien käytössä oli pieniä haasteita, koska koululla oli tarjolla vain saksankielisiä ohjelmia. Tästäkin haasteesta kuitenkin selvittiin, kun jokaisessa ryhmässä oli saksalaisia opiskelijoita 😊.

Pönttöjä valmistettiin maanantaista keskiviikkoon saakka. Lisäksi ryhmien tuli tehdä esitykset projektistaan perjantaiksi. Torstaina vierailtiin ekokylässä ja tutustuttiin sen omavaraiseen energiatuotantoon. Oli kiinnostavaa päästä näkemään tuulipuisto, biokaasulaitos sekä huikea määrä aurinkopaneeleita (kuva 1)!

Tuulimylly
Kuva 1. Saerbeckin ekokylän bioenergiapuisto (Kuva: Marita Viljanmaa).

Viikon aikana järjestettiin myös muunlaista ryhmäytymistä tukevaa toimintaa. Heti maanantaina meille järjestettiin erittäin mielenkiintoinen kahden tunnin mittainen opastettu kaupunkikävely Münsterin kauniissa, kompaktissa pikkukaupungissa. Opas oli mainio tarinankertoja ja hänen englannin kieltään oli ilo kuunnella. Keskiviikkona saksalaiset opiskelijat veivät meidän suomalaisia opiskelijoitamme tutustumaan kaupungin iltaelämään. Torstaina menimme koko porukalla saksalaiseen ravintolaan nauttimaan saksalaisen menun antimista sekä toistemme seurasta. Erittäin mukavia ja antoisia kohtaamisia varsinaisen opiskeluun liittyvän tekemisen ohessa!

Perjantaina opiskelijat esittelivät englannin kielellä omat projektinsa. Vaikka tehty pönttö oli käytännössä sama kaikilla ryhmillä, oli esityksistä saatu virkistävän erilaisia! Jokainen ryhmän jäsen sai olla äänessä. Oli hienoa nähdä, miten rohkeus käyttää vierasta kieltä oli jo tämän lyhyen kielikylvynkin aikana kohentunut ihan jokaisella. Kuvassa 2 on esitetty linnunpönttö sivusta ja edestä.

Kuva 2. Linnunpönttö sivusta ja edestä (Kuva: Marita Viljanmaa).

Kansainvälinen yhteistyö jatkuu

Yhteistyö syvenee ja laajenee. Keväällä 2024 järjestetään Seinäjoella Blended Intensive Programme (BIP), johon osallistuvat Saksan lisäksi ainakin Belgian Thomas Moren korkeakoulun rakennustekniikan opiskelijat. Suunnittelutyö kumppanikorkeakoulujen edustajien kanssa on jo alkanut.

Lisäksi SeAMK rakennustekniikka on osallistumassa Itävallan Salzburgin korkeakoulun organisoimaan BIPpiin jo tänä vuonna loka-marraskuussa. Kumppaneita on meidän lisäksemme Tanskasta ja Tshekistä.

Tällaiset erisisältöiset intensiiviohjelmat tuntuvat kiinnostavan opiskelijoita. Niissä saa hyvän mahdollisuuden kohentaa kielitaitoaan, esiintymisvarmuuttaan sekä eri maiden kulttuurien tietämystään lyhyillä, mutta sitäkin intensiivisemmillä vaihtojaksoilla!

Marita Viljanmaa
lehtori
SeAMK

Riikka Ala-Sankila
lehtori
SeAMK

Anne Vuokila
lehtori
SeAMK