Päättele loogisesti tai loikoile päättäväisesti! | @SeAMK-verkkolehti

Päättele loogisesti tai loikoile päättäväisesti!

Olen toiminut lukuvuoden 2020-21 ”Vetovoimaa tekniikkaan”-hankkeessa matematiikan alan asiantuntijaroolissa päätehtävänäni tuottaa loogisia päättelytehtäviä tulevien tekniikan opiskelijoiden tarpeisiin. Nämä päättelytehtävät on perinteisesti nähty tärkeiksi osaamispotentiaalin mittariksi jo opiskelijavalintatilanteessa, sillä tekniikan alan valintakoetehtävissä on ollut vuosikymmenien ajan tapana esiintyä muutama looginen päättelytehtävä matematiikan, fysiikan ja kemian tehtävien ohella.

Tähän artikkeliini olen koonnut joitakin tehtävätyyppejä, joita tämän hankkeen yhteydessä olen laatinut. Tehtävät eivät ole hirvittävän hankalia. Niiden päällimmäinen tarkoitus on rohkaista kokeilemaan ja testaamaan omia päättelytaitojaan. Kaikista tehtävätyypeistä on mahdollista rakentaa myös monimutkaisempia pähkinöitä pohdittavaksi. Mahdollisesti palaan aiheeseen myöhemmissä julkaisuissa.

Jätän tehtävien oikeat vastaukset ilmoittamatta lähinnä siksi, että tiedän monien haluavan itse yrittää ratkaista tehtävät. Otan kuitenkin mielelläni vastaan tehtävien ratkaisuja ja kommentteja ja toiveitakin ja vinkkejä mahdollisista lisätehtävistä. Voit lähettää niitä minulle sähköpostiosoitteeseen juhani.paananen@seamk.fi. Ongelman 11 oikein ratkaisseiden kesken arvotaan lisäksi pieni palkinto. Kannattaa osallistua!

Lue tästä koko artikkeli ja testaa päättelytaitosi!

Juhani Paananen
Lehtori
SeAMK Tekniikka