Idealin oppilaitospäivät Seinäjoella ja SeAMK Tekniikka DigiForumilla | Julkaisut @SeAMK

Idealin oppilaitospäivät Seinäjoella ja SeAMK Tekniikka DigiForumilla

Oppilaitospäivät

Ideal PLM (nykyisin Ideal GRP) järjesti vuotuisen oppilaitospäivänsä Seinäjoen ammattikorkeakoulun tiloissa 29.1. Tilaisuuteen osallistui yli 40 oppilaitosten edustajaa ympäri Suomea, ja siellä käsiteltiin digitaalisen valmistuksen työkalujen kuten mallinnuksen, simulaatioiden sekä tuotetiedon hallinnan opettamista korkeakouluissa. Idealin ja Siemensin edustajien uusia tuotteita sekä akateemista yhteistyötä koskevien puheenvuorojen lisäksi kuultiin luonnollisesti edustava otos Suomen korkeakoulujen edustajia. Osaamisestaan ja opetuksestaan kertoivat opetushenkilökunnan edustajat Satakunnan ammattikorkeakoulusta, Turun ammattikorkeakoulusta, Tampereen yliopistolta ja tietenkin Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Tilaisuuden päätti tutustumiskierros tekniikan yksikön valtakunnallisesti korkealaatuisiin laboratoriotiloihin.

Kuva 1. Laboratorioinsinööri Tapio Hellman (oik. selin) opastaa oppilaitospäivien osallistujia VR-lasien käytössä SeAMKin teollisen internetin laboratoriossa.

DigiForum 2020

Seuraavana päivänä eli 30.1. oli vuorossa Idealin vuosittainen kärkitapahtuma DigiForum 2020. Tapahtuma järjestettiin Tampere-talossa, ja se kokosi taas kerran yhteen Siemensin tuotteen elinkaaren hallinnan ohjelmistoja käyttävät tai niiden käytöstä kiinnostuneet päämiehet, alihankkijat, toimittajat ja oppilaitosverkoston. Päivän aikana kuultiin mielenkiintoisia esitelmiä teollisesta muotoilusta, lisäävästä valmistuksesta, systeemisimuloinneista, rakenteen optimoinnista sekä suunnittelutietojen ja tuotevarianttien hallinnasta. Pääpuheissa Fredrik Ginman Planmecalta kertoi tuotetiedonhallinnan sovelluksista hammashoitolaitteiden valmistuksessa ja Dan Watkins Aston Martin Redbull Racingilta vastaavasti esitelmöi F1-maailman sovelluksista. Tilaisuuden aluksi Idealin toimitusjohtaja Juha Takkunen paljasti Ideal GRP:ksi yrityskauppojen myötä muuttuneen yhtiönsä uuden graafisen ilmeen.

Tilaisuudessa oli yhteensä kuusi näytteilleasettajaa, ja SeAMK oli yksi niistä – ainoana oppilaitoksena. Tämä tarjosi SeAMKille ja sen tekniikan yksikölle erinomaista näkyvyyttä. Olimme valmistelleet tilaisuutta varten demon, jossa osallistujat pystyivät tilaamaan kännykän avulla tuotteen kampuksemme teollisen internetin laboratoriosta. Laboratorion toiminnanohjausjärjestelmään integroitu verkkokauppa tehtiin siis ulospäin näkyväksi. Kun messuvieras tilasi tuotteen, tieto siitä meni toiminnanohjausjärjestelmään, ja näytimme sen tilaajalle kannettavalta tietokoneelta. Kun tuotantopäällikön roolissa tilaus hyväksyttiin, tilaus siirtyi laboratorion tuotannonohjausjärjestelmään ja valmistus Seinäjoen päässä alkoi. Kaksi web-kameraa kuvasi laboratorion tuotantolinjan toimintaa Seinäjoella, ja näin sitä pystyi livenä seuraamaan myös Tampere-talossa. Tuotannonohjausjärjestelmän web-rajapinnan kautta linjan varastotilannetta pystyi myös seuraamaan Tampereelta käsin. Demoa pidettiin kiinnostavana, ja se sai hyvin huomiota.

Kuva 2. SeAMK tekniikan väkeä. Automaatiotekniikan koulutusohjelmapäällikkö Jorma Mettälä (vas.), yliopettaja Juha Hirvonen, TKI-asiantuntija ja projektipäällikkö Janne Kapela ja lehtori Jarkko Pakkanen. Taustalla tv:ssä livekuvaa teollisen internetin laboratorion tuotantolinjasta ja kannettavan näytöllä näkyy visualisointi tuotantolinjan varastossa olevista komponenteista.

Juha Hirvonen
Yliopettaja
SeAMK Tekniikka