SeAMK Podcast – Nuoren yrityksen menestyksen avaimet, osa 1
(Sini Karjalainen)
Tervetuloa kuuntelemaan Nuoren yrityksen menestyksen avaimet -podcast-sarjan ensimmäistä osaa. Tänään keskustelemme siitä, miten omistajanvaihdoksella voi ryhtyä yrittäjäksi. Minä olen Sini Karjalainen ja kanssani on tässä omistajanvaihdosasiantuntija Jorma Ranta Etelä-Pohjanmaan Yrittäjistä. Joten mennään heti asiaan. Jorma, kenelle sinun palvelusi on tarkoitettu, ja maksaako se jotain?
(Jorma Ranta)
Palvelut ovat maksuttomia niin ostajille kuin myyjille, ja ostajat voivat olla esimerkiksi nyt tällä hetkellä työelämässä olevia, työttömiä tai sitten jo toimivia yrittäjiä, jotka haluavat laajentaa yritysostoilla liiketoimintaansa. Myyjät ovat pääosin eläkeikää lähestyviä, jotka haluavat luovuttaa yrityksensä joko sukupolvenvaihdoksella perheenjäsenelle, tai sitten myydä yrityksensä kokonaan ulkopuoliselle taholle.
(Sini Karjalainen)
Vaihtoehtona perustamiselle tai laajentumiselle voi olla myös valmiin yrityksen ostaminen. Kerro, miksi se voisi olla kannattavampaa kuin ihan uuden yrityksen perustaminen.
(Jorma Ranta)
No alkavan yrittäjän kannalta nostaisin kärkeen sen, että yrityksen ostaja saa pääsääntöisesti aina luopuvan yrittäjän tuen eli sen taustan ja osaamisen yritystoimintansa alkuun. Useimmiten luopuvan yrittäjän läsnäolo siinä yrityskaupan jälkeen kestää noin kolmesta kuuteen kuukauteen, mutta se voi olla huomattavasti pidempikin. Nykyäänhän on hyviä mahdollisuuksia myös yrittäjän oppisopimuksella tai muilla oppisopimuskoulutuksilla ajaa sitten itseään siihen ostettavaan yritykseen mukaan, jolloin sitten luopuva yrittäjä voi toimia enemmän tai vähemmän virallisena ohjaajana myös opintosuorituksen kannalta.
Muita etuja on sitten muun muassa se, mikä on tärkeää, että sieltä useimmiten löytyy jo sitä valmista asiakaskuntaa, joka sitten taas alkavan yrityksen tapauksessa helpottaa sitä, ettei tarvitse ottaa pankista lainaa käyttöpääomaksi siinä yritystoiminnan alkuvaiheessa, koska sinne sitten jo tulee valmista asiakaskuntaa. Useimmiten tulee säästöjä siitä, kun ei tarvitse markkinoida sitä yritystä enää niin paljon kuin sitten silloin, jos perustaa sen kokonaan alusta. Yksi keskeisimpiä syitä yritysostolle on se, että se yrityksen tuote tai palvelu on jo hiottu vuosien saatossa sen asiakastarpeen mukaiseksi. Ei tarvitse lähteä nollasta liikkeelle ja itse testaamaan sitä omaa palvelukonseptia, vaan sitten yritysostossa voi tuoda niitä omia ajatuksia ja ideoita lisäksi siihen vanhaan, jo toimivaan konseptiin. Eli asioita voi muuttaa, mutta on hyvä pohja josta lähteä liikkeelle.
No sitten ehkä muita vielä mainitakseni, niin koska kilpailutilanne ei yritysostossa muutu, niin silloin ei tule välttämättä mitään hintakilpailutilannetta eikä kilpailijat reagoi sitten siihen. Yksi mikä on hyvä, on että monessa tapauksessa se yritys on vuosien saatossa jo löytänyt itselleen siihen toimintaan parhaiten sopivat toimitilat ja sijainnin. Sijaintihan on monessa, erityisesti palvelualan yrityksessä, hyvin tärkeä asia, jotta asiakkaat sinne löytävät ja asioinnin helppous toteutuu. Vanhat yritykset löytyvät yleensä niiltä parhaimmilta liikepaikoilta.
Jos on tarve rekrytoida henkilöstöä, niin sitten siinä ostettavassa yrityksessä on jo ne valmiit työntekijät eli ei tule sellaisia rekrytointiriskejä, kuin jos lähtisi sitten ihan nollasta ilman aikaisempaa rekrytointikokemusta samaan aikaan kun aloittaa uutta yritystä niin lähtisi sitten rekrytoimaan henkilökuntaa, että siinä näen aina riskin paikan jo toimivallekin yritykselle.
Yritysostojen kannalta etuina yritysostossa voi olla se, että saa osaavaa työvoimaa yritysoston kautta. Monella yrityksellä työvoiman saanti on tänä päivänä haastavaa, koska osaavia tekijöitä ei tahdo löytyä ja sen vuoksi yritysosto voi olla tapa, jolla ratkaista tämä ongelma. Toinen syy sitten yritysostajille on se, että se antaa mahdollisuuden tehostaa sitä omaa toimintaa, kun yritysoston avulla voi tarjota myös laajempia kokonaisuuksia asiakkaalle. Yritysosto tarjoaa sitten mahdollisuuden markkina-alueen laajentamiseen ja synergiaetujen avulla voi saada säästöä siihen nykyiseen toimintaan ja hyötyä niistä yhteisistä resursseista. Ja niin kilpailutilanne voi helpottaa kun ostaa sen kilpailijan samalta markkina-alueelta pois, jolloin hintakilpailun vähetessä myös katteet kohenevat.
(Sini Karjalainen)
Hyviä huomioita. No, mitä myyntiin valmistautuvan yrittäjän sitten pitäisi huomioida?
(Jorma Ranta)
No tärkeintä on varata aikaa sille kauppaprosessille ja valmistautua huolella. Vaikka meillä parhaimmillaankin olisi ostaja jo tiedossa, niin se kauppaprosessi siitä huolimatta kestää, ennen kuin ostaja saa esimerkiksi rahoituksen järjestymään, ennen kun on käyty sitten ne tarvittavat yrityskauppaan liittyvät prosessit, joihin liittyy tilinpäätösaineistojen huolellinen läpikäynti, ennen kuin on arvioitu vaihtovaraston arvo, paljonko siellä on, minkä arvoisia siellä on koneet ja laitteet ja minkälaista tavaraa tai puolivalmiita tuotteita löytyy varastosta. Kaikki nämä vievät aikaa ennen kuin ne on selvitetty, ja sen vuoksi ei pidä hätäillä näissä asioissa, vaan pitää lähteä liikkeelle riittävän ajoissa.
Ja sitten taas ostajan puolella siitä, miten ostajan tulisi valmistautua. Täytyy pohtia sitä, että mitä on ostamassa. Vastaako se todellakin sitä, mitä haluaa tehdä, johon on intohimo ja osaaminen ja sitten että kestää myös vastoinkäymisiä. Pitää olla sitä yrittäjäpaloa riittävästi. No sitten on hyvin tärkeä pohtia oman ja perheensä elämisen kannalta, että missä sen yrityksen tulisi sijaita, että se oma henkilökohtainen elämä ei vaikeudu, lasten hoitoon vienti tai sitten puolison työhön vienti ja niin edelleen, että se arki sujuisi myös siinä yritystoiminnan ohessa, että se yritystoiminta ei vie sitten taas siltä normaalilta elämältä liikaa energiaa. Tärkeää on pohtia sitten, että niin paljonko on valmis itse sijoittamaan siihen ostettavaan yritykseen rahaa, koska rahoittajat toivovat yleensä sitä, että ostajalla täytyy olla riittävän oma rahoitusosuus, jopa noin 20-30%. Onko tällainen oma sijoitusraha olemassa, koska pelkällä lainarahalla on vaikea lähteä liikkeelle. Lainarahan saanti on tänä päivänä haastavaa. Ehkä tärkeintä on, että se oma henkilökohtainen kokemus. Jos sitä ei vielä ole, niin sitä täytyy sitten hankkia, jotta pärjää sillä ostettavalla toimialalla.
(Sini Karjalainen)
Minkälaisia erityispiirteitä perheen sisäiseen sukupolvenvaihdokseen liittyy?
(Jorma Ranta)
Perheen sisäisessä sukupolvenvaihdoksissa on tärkeää omasta mielestäni se, että ensiksikin asiasta jutellaan avoimesti koko perheen kesken ja se, että kun useimmiten yritystoimintaa jatkaa vain sitten yksi lapsista, niin miten sitten mahdollisesti muut sisarukset otetaan huomioon. Luopuja haluaa yleensä sitten joko hyvin edullisesti luovuttaa yrityksensä jatkajalle, mutta sitten jotta vältetään sisarusten välille syntyvät riidat, niin täytyy huomioida se, että miten sitten tämä lahjoitus kompensoidaan muille sisaruksille, jotta ei jätetä yrityskaupan myötä sitten perinnöksi sisarusten välisiä riitoja siitä, että jatkaja sai arvokkaan yrityksen puoli-ilmaiseksi. Ja useimmiten näissä tilanteissahan pyydetään verottajalta jo ennakkopäätöstä senkin vuoksi, että niin vältetään sitten muun muassa tarpeettoman suuriksi kohoavat lahjaverot eli haetaan verottajalta ennakkoratkaisu siihen, että tiedetään että millä kauppahinnalla yritys voidaan luovuttaa mahdollisimman edullisesti.
(Sini Karjalainen)
Mainiota. No meidän kuulijamme varmasti haluavat vielä tietää, että miten sinä Jorma voit juurikin auttaa näissä asioissa.
(Jorma Ranta)
No minun luokseni on helppo tulla, Me käymme ostajien kanssa hyvin huolellisia keskusteluja siitä, mitä kaikkea yrityskauppaan kuuluu, miten siihen yrityskauppaan valmistaudutaan, mitä tulee olla tehtynä ennen kuin mennään pankista edes kysymään rahoitusta ja sitten se, että mitä muita asiantuntijapalveluita on hyödyllistä käyttää sitten jatkossa. Saa itselleen riittävästi informaatiota sitä kauppaa varten, että ei tarvitse jännittää. Tämä on kaikille tarkoitettu maksuton palvelu ja tarkoitus on edistää yrityskauppojen syntymistä ja synnyttää luottamusta, että niin yrityksen ostaja ja yrityksen myyjä puhuisivat sitten samaa kieltä ja löytäisivät sillä lailla toisensa ja keskinäisen luottamuksen.
(Sini Karjalainen)
No mistä sinut tavoittaa?
(Jorma Ranta)
Minut tavoittaa täältä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimistolta helpoiten puhelimitse 050 593 9739. Eli soittakaa ja sovitaan sitten yhteinen tapaamisaika joko sitten täällä toimistolla tai sitten myyjien kanssa tapaan pääsääntöisesti siellä yrityksen toimitiloissa.
(Sini Karjalainen)
Tämä oli erinomainen keskustelu. Kiitoksia Jorma!
(Jorma Ranta)
Ole hyvä.
(Sini Karjalainen)
Toivottavasti tämä auttaa yrittäjiä saamaan selkeän käsityksen siitä, miten omistajanvaihdoksella voi ryhtyä yrittäjäksi. Kiitos että kuuntelit tänään ja tavataan taas seuraavassa jaksossa, kun käsittelemme lisää nuoren yrityksen menestyksen avaimia.
Tämän podcastsarjan tarjoaa MYRSKY – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa -hanke, jota rahoitetaan REACT-EU -välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.