SEAMK Podcast: Yrittäjyys osakeyhtiössä | Julkaisut@SEAMK

SEAMK Podcast: Yrittäjyys osakeyhtiössä

Kemmo-hankkeella pyritään kehittämään kestävän maankäytön ja metsätalouden koulutusta ja opetusta Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla.

00:00:00 Puhuja 1 

Tervetuloa Kemmo-podcastiin. KEMMO on kestävän maankäytön ja metsätalouden koulutuksen ja opetuksen kehittäminen Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla –hanke. Kemmo on Euroopan unionin osa rahoittama. Kemmossa järjestettävissä koulutuksissa käsitellään laajasti kestävän maankäytön ja metsätalouden aiheita unohtamatta alan yrittäjyyttä ja henkilöstöasioita. Kemmo tarjoaa työkaluja ja tietoa, jotka auttavat alalla työskenteleviä työssään ja tekemään kestäviä päätöksiä. 

00:00:30 Puhuja 1 

Tämän kerran aiheena onkin yrittäjyys maankäytön ja metsätalouden alalla. 

00:00:35 Puhuja 1 

Jaoimme yrittäjyyden aiheet 2 eri jaksoon. Edellisessä jaksossa keskustelimme toiminimiyrittäjyydestä ja tässä jaksossa keskitymme osakeyhtiön asioihin. Tervetuloa mukaan. 

00:00:49 Puhuja 2 

Minä olen Tarja Sandvik Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja toimin Kemmossa projektipäällikkönä ja minä olen Taru Huhtala Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja toimin Kemmo-projektissa yrittäjyyden asiantuntijana. 

00:01:03 Puhuja 2 

Tänään keskustelemme metsätalouden ja luonnonvara-alan osakeyhtiön perustamisesta tai ostamisesta. Vieraanamme on kokenut yritysneuvoja Sanna Kankaanpää Pietarsaaren seudun elinkeinokeskus Concordiasta. Tervetuloa Sanna  

Kiitos kiitos. 

00:01:20 Puhuja 2 

Kerrotko Sanna hieman itsestäsi? Kuka olet missä työskentelet, mitä olet opiskellut ja. 

00:01:30 Puhuja 2 

Mitä teet työksesi? 

00:01:32 Puhuja 2 

No joo Kankaanpää Sanna tässä. Kiitos kun  pääsin tulemaan tänne teidän vieraaksi ja kertomaan tästä yrittäjyydestä. Se on aina hyvin mielenkiintoinen asia ja itse oon nyt ollut tuolla Pietarsaaressa töissä nyt 26 vuotta ja näissä asioita siellä asiakkaiden kanssa käydään läpi, joka haluaa perustaa yrityksiä ja. 

00:01:57 Puhuja 2 

Käydään heidän kanssaan nyt kaikki nämä. 

00:01:59 Puhuja 2 

liiketoimintasuunnitelmat ja laskelmat ja tukimuodot ja yritysmuodot ja kaikki mitä siihen yrittäjyyteen kuuluu alkuvaiheessa. Mutta minulla on myös näitä olemassa olevia yrityksiä, jotka joskus haluaa myös lopettaakin yrityksiä ja sitten on yrityskauppoja ja koko skaala tämän alusta loppuun asti. Jos sanotaan näin niin on 

00:02:24 Puhuja 2 

on tosi paljon asiakkaita ja yrittäjyys on tosi lähellä omaa sydäntä ollut aina ja on ilo tehdä näiden asioiden kanssa töitä tällaisten asiakkaiden kanssa. 

00:02:36 Puhuja 1 

Työn kuva on niinku todella laaja ja teitä yritysneuvojia onkin ympäri maakuntaa ja tietenkin koko Suomea että mistä missä tahansa aloittava yrittäjä tai yrittäjä toimiikaan, niin hänen alueeltaan löytyy sitten oma yritysneuvoja, joko sitten kuntien kaupunkien tai sitten kehitysyhtiön 

00:02:57 Puhuja 1 

puolesta, että aina apua löytyy ja sitten uusyrityskeskukset ovat myöskin sitten sitten apuna, eikö vaan? 

00:03:04 Puhuja 2 

Kyllä joo, hyvin kattavaa on tämä yrityksen neuvontapalvelut Suomessa järjestetty. Itse kuulun myös tämän sukin eli suomen uusyrityskeskus verkostoon. Elikkä meillä on uusyrityskeskus, jota itse vedän, mutta myös kaikki kehityskeskukset he hoitavat näitä samoja asioita ja pienemmillä kunnilla voi olla sitten omia yritysasiamiehiä ja. 

00:03:28 Puhuja 2 

kannattaa aina olla siihen omaan kuntaan tai asuinkuntaan yhteydessä, että missä asuu, että saa varmasti näitä. 

00:03:34 Puhuja 1 

Ja infoa tästä yrittämisestä, että apua löytyy kyllä, että reilusti vaan kannattaa kysyä kyllä, että kaikkien kannattaa ottaa yhteyttä sinne omaan kuntaan. Yleensä nettisivulta löytyy yrityspalvelut tai joku muu niin sieltä löytyy ainakin varmasti yksi yksi puhelinnumero, johonka kannattaa ottaa yhteyttä ja se asia sitten lähtee sieltä eteenpäin kyllä 

00:04:03 Puhuja 2 

Oppilaitoksen kautta myös se on hyvä muistaa, että oppilaitoksissa on paljon yrittäjyyshankkeita.  Ja siellä on henkilöitä, jotka tietää, että keneen voi ottaa yhteyttä, että kannattaa aina tästä yrittäjyydestä opettajankin kanssa puhua. 

00:04:10 Puhuja 2 

Kuka suomessa voi perustaa osakeyhtiön suomessa? 

Täytyy olla tavallaan, no voi alaikäinenkin myös perustaa osakeyhtiön, mutta silloin hänen tuossa hallituksessa täytyy olla sitten semmoisia ihmisiä, jotka ovat 18 vuotta täyttäneitä. 

00:04:28 Puhuja 2 

Yksin voi perustaa osakeyhtiön suomessa, mutta silloin jos sä oot yksin hallituksessa tai jos sinulla on alle 3 jäsentä niin silloin täytyy olla yksi varajäsen hallituksessa, mutta voit yksin tänä päivänä myös osakeyhtiön perustaa. 

00:04:43 Puhuja 1 

Miten sä näkisit osakeyhtiön? Sopiiko se hyvin tuonne metsäalalle ja milloin milloin se sopii sinne? Osaatko sitä arvioida?  

No ainakin siinä tapauksessa, jos on metsäkoneyrittäjä, sanoisin että metsäkoneet maksaa niin paljon niiden hankinnat. Onko se sitten leasing rahoituksella tai osamaksulla, niin suosittelen osakeyhtiötä silloin, koska se riski kasvaa mitä suuremmat on lainatarpeet. 

00:05:11 Puhuja 1 

Ja mitä suuremmat volyymit yrityksellä on nyt en puhu mistään semmoisesta 

00:05:17 Puhuja 2 

pienimuotoisesta toiminnasta, vaan jos on isot vastuut, niin osakeyhtiö on ehdottomasti se paras yritysmuoto. Mitä muita etuja osakeyhtiöstä on?  

Eli miksi alkavan metsäalan yrittäjän kannattaisi perustaa osakeyhtiö eikä toiminimi? 

00:05:35 Puhuja 2 

No juuri, jos investointitarve ja tahti on iso. 

00:05:41 Puhuja 2 

Ja tosiaan sinulla on ajatuksena kehittää yritystoimintaa siihen malliin, että ettet ole ainut työntekijä siinä vaan sinulle tulee olemaan  työllistettäviä muita työntekijöitä ja sitä kautta haluat kehittää ja kasvattaa sitä yritystoimintaa. Niin silloin sanoisin, että alusta alkaen kannattaisi ehkä näissä suunnitelmissa perustaa se osake. 

00:06:05 Puhuja 1 

Kyllä vaan. 

00:06:07 Puhuja 1 

Osakeyhtiöllä on vähän enemmän velvollisuuksia kuin esimerkiksi toiminimiyrityksellä. Millaisia pääsääntöisesti ne ovat? 

00:06:15 Puhuja 2 

No siinä on vähän enemmän joo ajateltavaa, että silloin kun osakeyhtiötä perustaa niin toki täytyy siinäkin olla aina kaksinkertainen kirjanpito. Se on hyvä muistaa tulos ja tase täytyy olla ja jos et sä ole kovin kiinnostunut näistä asioista itse niin sanoisin että 

00:06:33 Puhuja 2 

laita itsellesi hyvä kirjanpito toimisto tai kirjanpitäjä, joka hoitaa nämä asiat sinun puolestasi, että keskityt itse siihen omaan osaamiseen mitä parhaiten pystyt tekemään. 

00:06:45 Puhuja 2 

Ja osakeyhtiössä on, kun sä maksat palkkoja niin siinä on tämmöistä omaa tulorekisteriin pitää ilmoittaa näitä palkkoja ja sitten no tietysti arvonlisäverovelvollisuus ja eli toi ennakkoperintärekisteri nehän täytyy olla kunnossa. Velvollisuuksia on enemmän. 

00:07:04 Puhuja 2 

Ja myös se, että jos sulla on osakeyhtiö niin sun täytyy sun tilinpäätöstiedot kerran vuodessa laittaa myös kaupparekisteriin merkittäväksi. Ja jos et sä sitä tänä vuonna tee niin nyt siitä tulee tuli uusi tämmöinen 

00:07:17 Puhuja 2 

tota sanktiomaksu, että siitä tulee 100 € sanktiota. Jos et sinä jätä niitä ajoissa. 

00:07:24 Puhuja 2 

Että osakeyhtiöille koko aika tulee ehkä enemmän tämmöisiä velvollisuuksia. 

00:07:30 Puhuja 2 

Niin kuin yhteiskunnallisia velvollisuuksia, että justiin tilinpäätöksen jättämiset tuota kaupparekisteriin edunvalvonta. Ilmoitusten tekeminen, jos sinulla on yhtiössä omistat enemmän kuin 25.1 % niin sinun täytyy tehdä elin tuo edunsaaja tai edunvalvontailmoitus kaupparekisteriin.  

Myös mitä haasteita muita tähän osakeyhtiöön liittyy, kun tämä tosiasiallisen edun 

00:07:55 Puhuja 2 

Edunsaajan ilmoittaminen ja tilinpäätöksen ilmoittaminen ja 

00:08:01 Puhuja 2 

No osakeyhtiössä on erittäin tärkeätä, että sinä seuraat sitä omaa pääomaa, että se ei saa mennä pakkaselle.  

Entä jos se menee vahingossa nyt negatiiviseksi tämä oma pääoma, mitä pitää tehdä No sitten. 

00:08:12 Puhuja 2 

Vaiheessa, kun se menee miinukselle, niin kannattaa sitten pitää jo yhtiökokous siinä vaiheessa ja kertoa, että miten sitä yritetään korjata tämän vuoden aikana tai tämän tilikauden 

00:08:24 Puhuja 2 

että oma tili oma pääoma, jos se menee miinukselle, niin se täytyy korjata esimerkiksi kassarahoituksella tai sinä laitat omaa sijoitusta siihen yritykseen tänä päivänä. Kun osakeyhtiö perustetaan, niin ei ole enää mitään tämmöistä sidottua pääomaa osakepääomaa, niinku jos joskus aikaisemmin oli se 2 ja puoli tuhatta euroa. Elikkä sä pystyt niinku nollapääomalla perustaa yrityksen. 

00:08:49 Puhuja 2 

Mutta muistat, jos sä perustat sen nollapääomalla ja ensimmäinen tilikausi näyttää -5000 niin 

00:08:55 Puhuja 2 

oma pääoma on 5000 miinuksella ja se pitää korjata sitten. 

00:09:01 Puhuja 1 

Nääkin on sellaisia asioita, että että tilitoimisto on kyllä hyvänä apuna siinä, että että ne pystyy vähän katsomaan sitä. 

00:09:03 Puhuja 2 

Eli. 

00:09:09 Puhuja 1 

Vähän niin kuin jatkumona myöskin, että jos ei itse ole niin kuin ainakaan alussa kovin paljon perillä niin kirjanpidosta, niin kannattaa huomioida se, että apua saa myöskin siellä tilitoimiston kautta. 

00:09:21 Puhuja 2 

Joo. 

00:09:22 Puhuja 2 

Ilman muuta ja varsinkin se, että jätät säännöllisesti tilitoimistoon. Nämä paperit joo että ei, ei kenkälaatikossa kerran vuodessa 

joo kyllä. 

00:09:33 Puhuja 1 

Tuota niin niin tuosta olikin tuosta alkupääomasta jo puhetta, mutta miten se osakeyhtiön perustaminen sitten käytännössä tapahtuu?  

No se on tehty hyvin helpoksi nyt tänä päivänä myös ja tehdään siellä ytj.fi. Sä menet sinne omilla pankkitunnuksilla sisään ja siinä on sitten 2 eri vaihtoehtoa. On tämmöinen sähköinen ohjattu perustamisilmoitus. Elikkä se on se hyvin yksinkertainen pohja siinä, että siinä ei ole mitään semmoista 

00:10:02 Puhuja 2 

erityistä yhtiöjärjestystä tai jotain muuta, vaan jossa yksin perustat tai kaverin kanssa, niin se on hyvin helppo tehdä sen kautta, kun se on ohjattu. Tuota tämmöinen sähköinen ilmoitus ja se maksaa 280. Mutta jos sä haluat sitten räätälöidä omalle toiminnalle yritykselle ja semmoisen oman, siinä on enemmän niin kuin esimerkiksi lunastuslausekkeet tai jotain muuta siinä yhtiöjärjestyksessä, että se ei ole ihan se simppeli muoto. 

00:10:32 Puhuja 2 

Niin silloin tuota sinä teet sen oman yhtiöjärjestyksen siihen ja laitat sen liitteeksi. Ja se 

00:10:40 Puhuja 2 

maksoi sähköisesti myös se 200 kahdeksankymppiin, mutta sitten se paperiversiona se maksoi 380. Jos mä oikein muistan.  

No vielä vielä sellaista kysynkin tuohon tuohon liittyen, että jos onkin  2 henkilöä, jotka perustaa yksi osakeyhtiön, niin mitä silloin kannattaa tehdä, jos ei olekkaan vaan yksi henkilö vaan tuota kaverin kanssa perustetaan? Pitääkö tehdä joku sopimus? 

00:11:07 Puhuja 2 

No se kannattaa miettiä, että kuinka suurta toimintaa sulla on, jos on tämmöistä pienimuotoista tai onko se sitten hyvin laajaa toimintaa ja tämmöistä teknologiaa ja tällaista, niin silloin sanoisin, että kannattaa ainakin tehdä 

00:11:24 Puhuja 2 

laajennettu yhtiöjärjestys elikkä sinne otetaan ne lunastuslausekkeet, mutta myös osakassopimus on hyvä miettiä, että kannattaako sitä näitten yhtiön 

00:11:37 Puhuja 2 

osakkaiden osakkaiden välille tehdä ja tämä yhtiösopimus ja yhtiö tuota järjestys ne pitää kulkea niin kuin käsi kädessä, että ne ei saa niin kuin kumota toisiansa, että kannattaa käydä läpi just, että kuka hoitaa mitäkin asiaa ja jos tapahtuu sillä lailla 

00:11:56 Puhuja 2 

että toiselle kumppanille tapahtuu jotain tai hän haluaa ulos. Niin kenellä on mahdollisuus sitten ensimmäisenä lunastaa lauseet nämä lunastaa nämä osakkeet, että nämä asiat kannattaa ihan oikeasti miettiä myös siinä vaiheessa, kun sinä rupeat jonkun ystävän kanssa, varsinkin niin yritystoimintaa niin kuin perustamaan. 

00:12:17 Puhuja 1 

Mistä tuommoisen esimerkiksi osake tai osakassopimuksen tai yhtiöjärjestyksen niin kuin laatimiseen saisi apua? 

00:12:24 Puhuja 2 

Kyllä saa näiltä justiin näistä yritysneuvojilta ja sitten saa kirjanpito toimistoista saa ihan varmasti apua näiden kanssa. 

00:12:33 Puhuja 1 

Hyvä. 

00:12:34 Puhuja 2 

Entäs sitten palkanmaksu? Kuinka se tapahtuu osakeyhtiössä, jos toiminimessä otettiin vain yksityisottoja, niin entäs osakeyhtiön palkanmaksu? 

00:12:43 Puhuja 2 

No sieltä ei niin vaan nostella se siirrellä tililtä rahaa toisin aivan vaan täytyy maksaa palkka. 

00:12:49 Puhuja 2 

No ja sitten myös esimerkiksi, jos sä käytät autoa paljon, tulee esimerkiksi kilometrikorvauksia tämmöisiä, niin sinä joudut tekemään matkalaskun elikkä se on enemmän byrokratiaa ja paperihommaa tässä osakeyhtiössä, että sinulla täytyy olla dokumentit kaikista, varsinkin kun liittyy tämmöisiin verovapaisiin etuihin tai sitten tuota palkanmaksuun, niin osakeyhtiö maksaa aina palkan. 

00:13:17 Puhuja 1 

Oli se sitten yrittäjä tai sitten palkallinen kyllä vaan. No mites, se osakeyhtiön verotus menee sitten vähän erilailla kuitenkin kun toiminimiyrittäjille. 

00:13:27 Puhuja 2 

Joo osakeyhtiö maksaa yhteisöveroa koko voitosta. Tänä päivänä on 20 pinnaa ja oli se sinun voitto sitten 100 000 tai 1000 € tai 1 € niin se on se 20 

00:13:41 Puhuja 2 

pinnaa joka siitä menee sitten yhteisöverho sitten ja nämä on niitä niin sanottuja ennakkoveroja. Sinä pystyt senkin myös arvioimaan, että mikä se osakeyhtiön tulos on verotettava tulos niin sinä pystyt sieltä omaveron kautta myös osakeyhtiölle. 

00:13:57 Puhuja 2 

laittamaan nämä ennakot ennakkoon, että kannattaa sitäkin katsella aina vuoden aikana, että onko ne ennakot oikealla tasolla vai onko ne liian korkeat vai liian matalat.  

Puhuja 3 

No sitten kun osakeyhtiöllä on tämä hallitus valittu, niin kuinkas usein niitä kokouksia pitää pitää sitten ja kuinka usein pitää olla yhtiökokouksia? 

00:14:12 Puhuja 2  

No yhtiökokouslaki määrää ainakin, että pitää olla kerran vuodessa silloin kun katsotaan tehdään ja tilinpäätös on valmistunut. Elikkä jos sulla on tilikauden loppu 31. kahdettatoista, mikä on aika yleinen tämmöinen tilikauden viimeinen päivä, niin veroilmoitus ja tulos ja taas että täytyy olla sitten tavallaan valmiina viimeistään huhtikuun viimeisenä päivänä 

00:14:40 Puhuja 2 

Seuraavana vuonna ja silloin kun se on valmistunut, niin pidetään yhtiökokous ja siinä sitten osakkeenomistamistajat 

00:14:49 Puhuja 2 

antavat hallitukselle ehkä vapauden tuota toimia jatkossakin, jos kaikki on mennyt niin kuin pitää ja tulos on hyvä ja ei ole mitään ihmeellisyyksiä siellä tapahtunut ja sitten on hallituksen kokouksia. Riippuu tietysti, jos on. 

00:15:05 Puhuja 2 

Minkälaista toimintaa on, että onko se hyvin hektisellä toimialalla niin hallituksen kokouksia kannattaa aina pitää silloin kun on tarpeen. 

00:15:13 Puhuja 2 

Mutta ja käydä asioita läpi ja kirjata niistä ihan pöytäkirjat, niin ne on sitten tavallaan yrityksen kehittämisen kannalta ihan hyvä, että sinulla on niin kuin säännöllisesti tällaisia tuota kokouksia. Tiedätte koko hallitus, että mihin ollaan menossa ja mitä on tapahtunut, ettei tule mitään yllätyksiä sitten kesken kaikille. 

00:15:38 Puhuja 2 

No, minkäslaisia vähennyksiä sitten tämä osakeyhtiössä yrittäjät voivat tehdä kirjanpidossa? Haluatko niistä kertoa esimerkkejä, että mitä mitä kuluja oikein saa vähentää kirjanpidossa? 

00:15:52 Puhuja 2 

Yleisesti kaikki kulut, jotka liittyy tulonhankkimiseen, niin on vähennyskelpoisia ja sitten myös tietysti palkanmaksut. Ja sitten nämä kilometrikorvaukset. Nehän on aika 

00:16:04 Puhuja 2 

yrittäjille, osakeyhtiöissä ja kaikki kulut, jotka liittyvät siihen liiketoiminnan pyörittämiseen, että osakeyhtiö ei maksa niin kuin kenenkään henkilökohtaisia kuluja niin kuin ei toiminimessäkään, että se on ihan vaikka siellä on yksityisnostot. Mutta mitään omia kuluja sinne ei laiteta, että ne mitkä kuuluu liiketoimintaan ja sen pyörittämiseen niin ne on vähennyskelpoisia. 

00:16:28 Puhuja 1 

Ja miten sitten tuon yelin kanssa osakeyhtiössä, kuinka se toimii? 

00:16:34 Puhuja 2 

Se toimii sä osaat yrittäjänä siinä niin sä otat yrittäjäeläkevakuutusmaksun ja sä rupeat maksamaan sitä niin kun sä vaan saat valita, että paljonko mikä taso se on. Minimitaso on se 9200 tänä vuonna. 

00:16:48 Puhuja 2 

Ja sä valitset esimerkiksi, että saat palkkaa. Tossa on nyt 3 t kuussa, niin sitten sä voit valita sen 30 000 mukaan per vuosi ja siitä maksat sitten yrittäjäeläkevakuutusmaksua ja kannattaa miettiä kanssa se, että onko se maksatko, sitä oikeasta tasosta, koska se vaikuttaa myös sun sosiaalietuihin ja moneen muuhunkin asiaan ettei pelkästään siihen eläkkeeseen. 

00:17:16 Puhuja 2 

Milloin osakeyhtiössä yrittäjien täytyy sitten hakeutua arvonlisäverorekisteriin? 

00:17:22 Puhuja 2 

Osakeyhtiö täytyy myös ilmoittautua arvonlisäverorekisteriin, jos 

00:17:28 Puhuja 2 

liikevaihto on yli 20 000. Voit olla alv rekisterissä myös vaikka sinun 

00:17:36 Puhuja 2 

liikevaihto olisi 5000, että jos on alle sen, että voit vapaaehtoisesti olla arvonlisäverorekisterissä ja tänä vuonna tuli uusi 

00:17:45 Puhuja 2 

muutos tohon arvonlisäverorekisteriin tähän summaan. Se nousi siihen 15 000 ja sitten arvonlisäverovelvollisuus tavallaan alkaa siinä vaiheessa vasta, jos sinä huomaat, että olet ylittänyt sen 20 000. 

00:18:02 Puhuja 2 

Se on kyllä hyvä muutos. Joo se on. 

00:18:05 Puhuja 2 

Se on oikein hyvä muutos, että se oli ennen takautuvasti, että sinä jouduit, jos sinä huomasit marraskuun viimeinen päivä, että nyt on mennyt 

00:18:14 Puhuja 2 

15 000 rikki viime vuonna, niin sä joudut maksamaan sen tammikuun alusta koko summasta sen alvin. Nyt siitä vaan joka menee yli, niin se on tuo.   

00:18:23 Puhuja 1 

Oli tervetullut muutos, kyllä olen kuullut kanssa positiivista palautetta siitä. No, mites starttiraha öö voiko osakeyhtiö 

00:18:32 Puhuja 1 

tai sen yrittäjän, niin kun lähinnä hakea starttirahaa ja sitten tuota mitä siinä pitää ottaa huomioon ja ja varsinkin siinä hakuvaiheessa. 

00:18:42 Puhuja 2 

Kyllä pystyy myös osakeyhtiön yrittäjä tai jos sanotaan että siinä on vaikka 2 joka lähtee yrittäjäksi. 

00:18:49 Puhuja 2 

Kummatkin omistaa 50 ja 50% niin heidän on kummankin on mahdollista hakea starttirahaa. Jos nämä edellytykset täyttyvät ja hyvä huomioida aina kun starttirahaa hakee, että ottaa ajoissa yhteyttä näihin työllisyysalueisiin, jotka myöntävät starttirahaa, että miten se heidän prosessi menee ja millä lailla se prosessi on nyt tänä päivänä, että kestääkö se 2 kuukautta vai 2 viikkoa? 

00:19:15 Puhuja 2 

Se itse prosessi ja siihen tarvitaan liiketoimintasuunnitelma. Siihen tarvitaan sitten myös lainapäätös, jos tarvitaan lainaa pankista, se täytyy olla mukana siinä liiketoimintasuunnitelman liitteessä ja sitten tuota mieluummin teette niin, että jos et jos oot niinku koulusta valmistuva esimerkiksi, niin älä perusta sitä yritystä tarpeeksi. 

00:19:40 Puhuja 2 

Ennen kun sä lähdet tätä prosessia tekemään, että teet ne tavallaan niinku oikeassa järjestyksessä. 

00:19:46 Puhuja 2 

Ei ole kiirettä perustaa sitä yritystä ensimmäisenä. 

00:19:50 Puhuja 2 

No jos mä oon nyt metsuri-yrittäjä tai koneyrittäjä vaikkapa metsäkoneyrittäjä ja en oikein osaa käyttää, vaikka tietokoneita kauhean hyvin, niin mistä mä voisin saada apua liiketoimintasuunnitelman tekemiseen? 

00:20:03 Puhuja 2 

No justiin näiltä yritysneuvoijilta paikallisilta kehityskeskuksilta. Kouluista tulee tosi hyvää apua. Teidän opettajien kanssa kannattaa keskustella tästä asiasta, koska opettajat tietää, mistä kannattaa sitä apua lähteä hakemaan 

00:20:20 Puhuja 2 

näitä liiketoimintasuunnitelmia. Niitä löytyy myös vieläkin. Löytyy paperiversiona, että se ei ole niinku se ongelma, että jos jos ei osaa näitä sähköisiä asioita, niin pystytään vielä hyvinkin niin kun paperiversiona näitä asioita hoitamaan. 

00:20:37 Puhuja 1 

No, mites sitten tuon Leader-rahoituksen kanssa . 

00:20:43 Puhuja 1 

Voiko osakeyhtiötä perustava hakea sitten näitä näitä siellä olevia tukia? Joo kyllä pystyy, että se ei ole sidoksissa siihen yritysmuotoon. Se on periaatteessa sidottu siihen että. 

00:20:55 Puhuja 2 

mMillä toimialalla sä tutut toimimaan ja 

00:20:59 Puhuja 2 

kuinka suurella skaalalla sinä teet, että oletko sinä osa-aikainen vai oletko sinä kokopäiväinen yrittäjä, mutta myös osakeyhtiön perustajalle on mahdollisuus hakea Leaderin kautta tukia, mutta sekin kannattaa ottaa siihen paikalliseen Leader-toimistoon yhteyttä, koska nämä tukimuodot ja sanotaanko tukiprosentit vaihtelee huomattavasti eri alueittain.  

00:21:27 Puhuja 1 

Eli jos Leader-rahoitus on ihan vieras asia, niin kannattaa mennä nettiin ja etsiä oman alueensa leader-rahoittaja. 

00:21:31 Puhuja 1 

Tutustua siellä sivuille kyllä joo. 

00:21:35 Puhuja 3 

Mistä muualta osakeyhtiön perustaja voi saada rahoitusta, kun tämä äsken mainittu starttiraha tai leader rahoitus? Olisiko muita muita kanavia? 

00:21:44 Puhuja 2 

No tietysti riippuu investointien määrästä ja laadusta, että jos on voihan osakeyhtiön ottaa mukaan tämmöisiä henkilöitä, bisnesenkeleitä tai tällaisia, jotka tekee investointeja, satsaavat suoraan rahaa siihen yritykseen, on startuppeja ja monta eri, että kyllä 

00:22:05 Puhuja 2 

jos sulla on semmoinen idea, että sä saat  

00:22:09 Puhuja 2 

asioita eteenpäin ja tarvitset siihen ulkopuolista rahoitusta, niin pystyy myös tämmöistä henkilökohtaista rahoitusta laittamaan. Plus yksi, mikä on hyvä muistaakaan. Se että. 

00:22:21 Puhuja 2 

jos kesken tilikauden esimerkiksi on tarvetta 20 000, vaikka nyt sanon vaan ihan hatusta näitä numeroita, niin sä voit myös itse lainata osakkeenomistajana yritykselle sen 20 t tai jonkun muun summan ja sitä kautta tavallaan lainat omaa rahaa yritykseen, että sekin on hyvä pointti muistaa, että tämmöinenkin on. 

00:22:45 Puhuja 2 

Kannattaa miettiä tätäkin asiaa niinku verotuksellisesti. 

00:22:48 Puhuja 2 

Tehdäänkö siitä velkakirja? 

00:22:50 Puhuja 2 

Joo, ilman muuta osakeyhtiössä kaikki tehdään paperille. 

00:22:57 Puhuja 3 

No, mitäs sitten, kun mä olen saanut tämän osakeyhtiön jo oikein hyvin bisneksen pyörimään ja 

00:23:05 Puhuja 3 

tulee muita tilanteita elämässä, niin tuota niin pystynkö mä myymään tämän osakeyhtiön? 

00:23:11 Puhuja 2 

Pystyt, sulla on 2 eri vaihtoehtoa. Sä voit myydä liiketoimintakauppana sen tai sitten sä myyt sen osakekauppana. 

00:23:24 Puhuja 1 

No entäs sitten, jos elämäntilanne muuttuu niinkin radikaalisti, että nyt on aika jäädä eläkkeelle tai tulee tarve lähteä aurinkorannikolle eläkepäiviä viettämään ja tai tulee sairastuminen ja haluaisin lopettaa koko osakeyhtiön? Voiko osakeyhtiötä lopettaa?  

Puhuja 2 

Voi senkin voi tehdä, saa joko myyt sen justiin osakekauppana. Ehkä kaikista järkevintä on sitten siinä tapauksessa myydä osakekauppana tai sitten liiketoimintakauppana. Jos sanotaan että sä myyt sen vaikka liiketoimintakauppana 

00:23:55 Puhuja 2 

Tai ylipäätänsä että  

00:23:58 Puhuja 2 

osakeyhtiö ollut kauan ja saat tavallaan vienyt sitä alaspäin ja nyt sä haluat sen kokonaan lopettaa, niin sä pystyt sen myös lopettamaan, mutta se on oma proseduuri tuolla kaupparekisterillä 

00:24:09 Puhuja 2 

On semmoinen 

00:24:10 Puhuja 2 

liktivointiprosessi elikkä tavallaan se kestää suurin piirtein puoli vuotta, että mitä tyhjempi se osakeyhtiö on, niin sitä helpompi se on lopettaa, mutta jos siellä on paljon taseessa. 

00:24:25 Puhuja 2 

Ja on velvoitteita ja on velkoja, niin se likvidointiprosessi ei ole ehkä niin yksinkertainen, että sitten kannattaa siinä vaiheessa katsoa, että mitä se yritys omistaa ja mitä on velkaa, kun tullaan siihen pisteeseen, että halutaan se myydä tai lopettaa. 

00:24:44 Puhuja 2 

Yhteenvetona sanotaan, että osakeyhtiö soveltuu kasvuhakuiselle yritykselle tai investointeja tekevälle yritykselle vaikkapa metsäkone yrittäjälle tai silloinkin, kun yrityksen perustajia eli osakkaita on useampia. 

00:25:01 Puhuja 2 

Kiitoksia näistä arvokkaista neuvoista yritysneuvoja Sanna Kankaanpää Concordiasta. 

00:25:08 Puhuja 2 

Mielenkiintoisia vinkkejä ja hyödyllisiä vinkkejä tulikin paljon alkavalle yrittäjälle, joka pohtii osakeyhtiön perustamista. 

00:25:17 Puhuja 1 

Kiitos. Seuraa SEAMKin Spotifyta, löydät sieltä tulevia Kemmoan jaksoja ja muita SEAMKin podcasteja. Tervetuloa.