SEAMK Podcast: Starttirahan hakeminen, erityisesti metsätalouden, maankäytön ja luonnonvara-aloille
Tämän Kemmo-podcastjakson jakson aiheena on starttirahan hakeminen erityisesti metsätalouden, maankäytön ja luonnonvara-aloille. Haastattelijana toimii Taru Huhtala SEAMKista. Vieraana on yritysneuvoja Sanna Kankaanpää Concordia Oy:sta.
Puhuja 1
Tervetuloa Kemmo-podcastiin. Kemmo on kestävän maankäytön ja metsätalouden koulutuksen ja opetuksen kehittäminen Etelä ja Keski-Pohjanmaalla –hanke. Kemmo on Euroopan unionin osa rahoittama. Kemmo -hankkeessa järjestettävissä koulutuksessa käsitellään laajasti kestävän maankäytön ja metsätalouden aiheita, unohtamatta alan yrittäjyyttä. Kemmo tarjoaa työkaluja ja tietoa, jotka auttavat alalla työskenteleviä työssään ja tekemään kestäviä päätöksiä. Minä olen Taru Huhtala Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja toimin Kemmo -hankkeessa yrittäjyyden asiantuntijana. Tämän podcastin aiheena onkin starttirahan hakeminen, erityisesti maankäytön, metsätalouden ja luonnonvara-alalle. Vieraanani on tänään kokenut yritysneuvoja Sanna Kankaanpää Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta. Tervetuloa Sanna.
Puhuja 2
Kiitos, kiitos.
Puhuja 1
Kerrotko aluksi hieman itsestäsi? Kuka olet, mitä olet opiskellut, missä työskentelet ja mitä työhösi kuuluu?
Puhuja 2
Joo nimeni on Kankaanpää Sanna ja oon työskennellyt Pietarsaaren kehittämiskeskus Concordiassa yritysneuvojana nyt 26 vuotta, koulutukseltaan olen ekonomi, Vaasan yliopistosta. Ja päivittäisen työn tehtäviin kuuluu yrittäjiksi aikovien neuvonta, yritysten kehittäminen ja yritysten hautaaminenkin myös elikkä kehdosta hautaan on niinku tämä yritysten elinkaari, jossa mä oon paljon mukana. No, siinä alkuvaiheessa, kun yritystä perustetaan.
Puhuja 1
Niin niin tuota starttirahalausuntoa. Moni varmaan haluaa sitten saada sinulta. Montako lausuntoa Sanna kirjoittaa kuukaudessa tai vuodessa.
Puhuja 2
No starttiraha-asiakkaita. Täähän on semmoinen yleinen tuki tai rupeaa olemaan tänä päivänä varmaan niitä harvoja ainoita tukia, mitä yrittäjäksi aikova saa, jos kokopäiväiseksi yrittäjäksi lähtee, että keskimäärin vuodessa starttirahahakijoita, hakemuksia, lausuntoja tehdään semmoinen. 70 viiva 100 kappaletta, mut siihen on otettu myös viime vuonna. Jatkot mukaan, että tänä vuonnahan, kun TE toimiston palvelut meni kunnille kaupungeille, näiden työllisalueiden hoitoon niin niin rahatilanne on siellä vähän heikompi nytten tänä vuonna, että monissa paikoissa Suomessa ei ylipäätänsä pystytä starttirahoja edes myöntämään.
Puhuja 1
Ai sepä harmi. Starttirahaa on kuitenkin myönnetty uusille yrittäjille vuodesta 84 lähtien. Kyllä, miksi työ ja elinkeinoministeriö on myöntänyt näitä starttirahoja jo yli 40 vuoden ajan?
Puhuja 2
No se on koettu, että se on tämmöinen tota, pieni tukimuoto sille yrittäjälle, koska ei nyt varmaan monellakaan ole alusta asti, kun yritystoimintaa kokopäiväisesti aloittaa, ei ole niitä asiakkaita ihan jonoksi asti. Niin tavallaan tämä on niinku tämmöinen henkilökohtainen palkkatuki. Sitä mä itse aina yleensä sanon, että se on palkkatuki, koska se on henkilökohtainen. Se ei tule yrityksille, vaan se tulee sille itse yrittäjälle ja yrittäjä siitä maksaa sen oman veroprosenttinsa, niin ainakin hetkellisesti se pystyy puoli vuotta antamaan pientä helpotusta niihin normaalikuluihin, jos ei ylipäätänsä yrityksestä vielä saa täysiä kassavirtoja itsellensä.
Puhuja 1
No onko tämä starttirahan saaminen alkavalle yrittäjälle täysin automaattinen etuus? Vai onko kyseessä harkinnanvarainen tuki? Joo.
Puhuja 2
Harkinnanvarainen tuki elikkä työllisyysalueet pystyvät itse katsomaan, että onko tämä henkilö, jolle joka on hakemassa tätä starttirahaa, voidaanko se myöntää hänelle, että se ei ole pelkästään se, että mikä on se yritysidea, vaan täytyy aina katsoa niinku kokonaisuuden kannalta sen hakijan kannalta, että minkälainen merkitys starttirahalla on hänen toiminnallensa.
Puhuja 1
Jos alkava yrittäjä haaveilee saavansa starttirahaa, minkälaisia dokumentteja tai asiakirjoja hän tarvitsee hakeakseen starttirahaa.
Puhuja 2
No kaikista tärkein dokumentti tietysti on, että on tehnyt liiketoimintasuunnitelman, jossa tulee olla esillä. Se, että mitä sä teet, kenelle sä teet, miten ja milloin näitä valmiita. Liiketoimintasuunnitelmapohjiahan löytyy eri nettiosoitteista. Uusyrityskeskuksilla on myös omia tämmöisiä sähköisiä SUOMI.piste fi sieltäkin löytyy, että näitä löytyy monesta eri paikasta, että pystyy saamaan tämmöisen valmiin pohjan mitä voi ruveta täyttämään ja tää on hyvä käydä läpi jonkun yritysneuvojan kanssa tai jonkun muun tämmöisen asiantuntijan kanssa, että käytte sen läpi yksi ja varsinkin nämä laskelmat ne on erittäin tärkeitä. Siinä on 3 vuoden budjetti ja investoinnit. Nämä kannattaa ajatuksella keskustella läpi, kun lähetät starttirahahakemuksen sisään. Eli pelkkä kirjallinen liiketoimintasuunnitelma ei niin kun riitä vaan pitää olla myös nämä kannattavuuslaskelma ja 3 vuoden niinku tulosbudjetti. Joo kyllä, että siinä katsotaan, että miten sä arvioit, minkälaista yritystoimintaa sulla tulee olemaan, että sä saat sen oman palkkasi, että se ei ole pelkästään talkoot.
Puhuja 1
No kuinkas pitkä tämä pitää olla tämä liiketoimintasuunnitelma? Riittääkö ihan 2. sivua.
Puhuja 2
No jos on ihan faktapohjainen niin varmasti riittää, mutta sanoisin että jos siinä tulee nämä asiat kaikki esille, että mitä sä teet ja kenelle mutta mitä? Selkeämpi ja moni selitteisempi se on se niin se ihminen joka sitä lukee, niin hänhän saa aina paremman kuvan siitä.
Puhuja 1
No pitääkö starttirahan hakea pakosti käydä yrittäjä kurssi, jotta voi saada starttirahaa?
Puhuja 2
No tänä päivänä ei välttämättä edes yrittäjyyskursseja enää niin paljon järjestetä ympäri Suomea, että jos ei niitä järjestetä, niin eihän sitä voi vaatiakaan sitten että.
Puhuja 1
Niin se on kyllä. Ja onko tämä käynti uusyrityskeskuksessa yritysneuvojan luona pakollinen.
Puhuja 2
Ei ole myöskään se, mutta tietysti se, että jos lähettää hakemukseen oman kunnan tota työllisyysalueelle ja he käyttävät jotain yrityskeskusta tai jotain tämmöistä asiantuntijaa. Niin he monesti sitten sanovat, että käyppäs siellä ensin ja käytte läpi nää ja sitten sen jälkeen, kun katsotaan miten starttirahan kanssa käy, mutta voin myös suoraan laittaa hakemuksen ja sitä kautta eli missä tämä hakemus laitetaan suoraan sitten. Se on vanha TE toimisto on osoite työllisyys. Työ anteeksi www.työmarkkinatori piste fi. Siellä on starttirahahakemus. Joo, elikkä pitää mennä nettiin tekemään. Se saa myös paperiversiona mut kannattaa käydä se työmarkkinaturi piste fi niin sieltä se löytyy.
Puhuja 1
No entäs sitten, jos yrittäjä saa kielteisen päätöksen starttirahaa koskien, mikä voi olla yleisimpiä syitä tämmöiseen kielteiseen päätökseen?
Puhuja 2
Toimiala, että se on hyvin kilpailtu. Kilpailutilanne on erittäin kova. Että, jos ajatellaan esimerkiksi partureita, fysioterapeutteja, hierojia, ravintolatoiminnat, kahvilat. Sä teet nettisivuja, PT toimintaa, personal trainer toimintaa, tämmöiset missä on enemmän ja vähemmän sekä kokoaikaisia yrittäjiä, mutta myös osa-aika yrittäjiä, niin markkinat on niin täynnä. Jos ajatellaan, että esimerkiksi tietyn kokoisessa kaupungissa voi olla keskustan alueella 60 parturi-kampaajaa, niin ei ole mitään järkeä siinä, että yksi tulee lisää jonkun starttirahan kanssa sinne, että kyllä sen takia tää harkinnanvarainen. Mutta tietysti, jos sä asut jossain pienellä paikkakunnalla, missä se ainoa parturi-kampaamo lopettaa ja sä jatkat sitä toimintaa, niin sitten voidaan miettiä, että OK että sä oot yksin ja ainut siellä, että onko tässä mahdollista hakea starttiraa elikkä yritystoiminnan jatkamiseenkin voi voi olla mahdollista saada.
Puhuja 2
Joo, ilman muuta joo.
Puhuja 1
Hyvä. Kuinkas pitkä tämmöinen starttirahahakemuksen käsittelyaika oikein on? Onko siinä kuukausia vai viikkoja?
Puhuja 2
Riippuu tietysti työllisyysalueesta, mutta sanoisin keskimäärin 2 – 4 viikkoon kyllä.
Puhuja 1
Jos vielä vaikka metsätalousalan opiskelija opiskelee vielä Sedussa tai Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Opinnot on vielä kesken, vaikka viimeinen opiskeluvuosi, niin voiko silloin jo hakea starttirahaa yritystoimintaan?
Puhuja 2
Ei voi koska haetaan starttirahaa, niin silloin täytyy lähteä kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Jos sä oot edelleen koulussa niin silloin sä et pysty olemaan koko päiväyrittäjä.
Puhuja 1
No millä kriteereillä henkilö oikein voi saada sitten starttirahaa eli pitää olla kokopäiväinen yrittäjä. Mitä muuta?
Puhuja 2
Joo yritystoiminta pitää olla kokopäiväistä ja sitten omaa riittävästi yrittäjä- ominaisuuksia, että pystyy toimimaan yrittäjänä niin kun kokopäiväisesti. Lisäksi justiin tää toimialakysymys on yksi ja sitten että ei saa olla maksuhäiriöitä että mielellään pitäisi olla puhtaat paperit ja sitten verovelkatodistus pitää olla puhdas. Koska sitten jos sulla on verovelkaa, niin sä et saa y tunnusta. Ja sitten tietysti tää täytyy tehdä nää laskelmat ja liiketoimintasuunnitelmat realistisesti, että sä pystyt näyttämään, että sä tulet tulet toimeen niin kuin kokopäiväisesti.
Puhuja 1
Kuinka paljon starttirahan määrä oikein sitten on tänä päivänä kuinka paljon se on per päivä ja kuinka paljon per kuukausi.
Puhuja 2
No se on 37,21 € per päivä brutto riippuen sitten kuinka monta arkipäivää on kuukaudessa, että se on maanantaista perjantaihin on ne sitten tavallisia päiviä tai pyhäpäiviä, niin se on sen kuukauden aikana. Keskimäärinhän se on niinku 22 päivää tai 20 päivää kuukaudessa. Elikkä se on se suurin piirtein semmoinen 740.
Se on brutto, josta maksat oman veroprosentin ja se on muutos veroprosentti etuutta varten että. Jos et sä sitä verokorttia ilmoita, kun se ensimmäinen maksatus tapahtuu, niin sitten jos et sä sitä jätä niin silloin he ottavat 25 pinnaa pois siltä.
Puhuja 1
No, entä jos starttirahan hakijalla on jo valmiina y tunnus niin kuin yritys vaikka on ollut pöytälaatikossa vuo monta vuotta? Onko tämä este starttirahan saamiselle?
Puhuja 2
Jos yritys on esimerkiksi pöytälaatikossa, se on merkitty kaupparekisteriin, mutta on pois ennakkoperintärekisteristä ja alvi rekisteristä, niin silloin se ei anna tota esteitä sarttirahahakemiseen.
Puhuja 1
No mitäs toimialoja sitten ei ollenkaan tai mitkä toimialat eivät oikein saa starttirahaa. Sanoit kyllä jo niitä että majoitus ja ravitsemisalan. Yrityksiä, kahvilat ja ravintolat, personal trainerit, kampaajat, hierojat. Tuleeko vielä jos?
Puhuja 1
Ja jos mä nyt olen kosmetologi fysioterapeutit.
Puhuja 1
Mutta ne johtui siitä kilpailutilanteesta, mutta onko kokonaan semmoisia toimialoja, joita ei ole ollenkaan niin kun mitkä ei ole ollenkaan? Starttirahan piirissä, että ne on kokonaan niin kun pois.
Puhuja 2
Joo kyllä joo. No, jos on maaseutuyrittäjät, jos sanotaan että sä oot tota metsänhoitaja tai sulla on niinku y tunnus, mutta sä et ole niinku liiketoimintana sitä teet. Mutta esimerkiksi metsuri, että sä teet liiketoimintana sitä metsurin hommia, niin silloin sun on mahdollisuus hakea starttirahaa.
Puhuja 1
Joo elikkä metsuri ja metsänhoitaja voi saada, jos he jos he perustaa tai aikoo perustaa siis henkilöyhtiön tai tai osakeyhtiön tai toimi niin.
Puhuja 2
Joo se vaan että se on niinku liiketoiminnasta, että on siitä niinku tavallaan, että eikä ole niinku alkutuottajana. Aivan.
Puhuja 1
No kuinka pitkäksi aikaa starttirahaa sitten voi saada maksimissaan.
Puhuja 2
No viime vuonna oli vielä se 6 kuukautta plus jatko 6 kuukautta. Tänä vuonna on monissa paikoissa se, kun ei ole rahaa, niin se on ehkä se 6 kuukautta. Meillä jaetaan meidän alueella 6 kuukautta ja ensi vuonna tulee uudet budjetit, niin uskoisin että ensi vuonna taas normalisoituu tämä 6 plus 6.
Puhuja 1
Jos yrittäjä aikoo perustaa yrityksen ystävänsä kanssa, niin voiko molemmat saada starttirahaa?
Puhuja 2
Joo kyllä juuri nämä edellytykset tuota toteutuu, että kummatkin työskentelevät yrityksessä omistavat vähintään 25 pinnaa siitä ja ovat johtavassa asemassa elikkä hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja.
Puhuja 1
No niin, no sitten nykyään on hyvin paljon myöskin kevytyrittäjiä. Ja jos henkilö laskuttaa ukko piste fi laskutuspalvelun kautta, niin voiko silloin saada starttirahaa, jos hän laskuttaa ukko piste fin kautta?
Puhuja 2
Esimerkiksi toiminimellä y-tunnuksella ja lähtee koko päivä yrittäjäksi, niin siinä tapauksessa hänellä on mahdollista, jos hänellä on tällä hetkellä muita palkkatuloja ja hän siirtyy sitä jossain vaiheessa kokopäiväiseksi yrittäjäksi, niin siinä vaiheessa on mahdollisuus.
Puhuja 1
No sitten voiko starttiraha saada myös ulkomaan kansalainen, vaikka Ukrainasta suomeen muuttanut metsuri, jos hän kuitenkin asuu Suomessa ja perustaa yrityksen Suomeen.
Puhuja 2
Siinä tapauksessa, jos hänen oleskelulupa on voimissaan. Elikkä se on yli 3 vuotta voimassa ja hän saa suomalaisen henkilötunnuksen, niin on mahdollista.
Puhuja 1
Tässä tuli paljon faktatietoa, starttirahasta ja starttirahan hakemisesta. Ja tosiaan Sanna tässä suositteli, että aina kannattaa käydä Uusyrityskeskuksessa tai elinkeinoasiamiehen juttusilla, kun starttirahan saaminen on suunnitelmissa. Kiitoksia paljon haastattelussa Sanna ja mukavaa kevään jatkoa.
Puhuja 2
Kiitos samoin.