SEAMK Podcast: Naiset metsäkonealalla, haastattelussa Jonna Kolari Metsätyö Markop Oy
Podcastissa keskustellaan naisista metsäkonealalla. Haastateltavana on Jonna Kolari Metsätyö Markop Oy:stä Kuopiosta. Haastattelijoina ovat Jari Toivoniemi ja Jonna Kuitunen Suomen Metsäkeskuksesta. Podcast on osa EU:n osarahoittamaa Ratkaisuja maaseudun koneyritysten jatkuvuuteen ja kilpailukykyyn -hanketta.
Jari Toivoniemi: Tämä podcast on osa Euroopan unionin osarahoittavaa ratkaisuja maaseudun koneyritysten jatkuvuuteen ja kilpailukykyyn RATKI -hanketta. Minä olen Jari Toivoniemi, projektipäällikkö Suomen Metsäkeskuksesta.
Jonna Kuitunen: Ja minä olen Jonna Kuitunen, asiantuntija Suomen Metsäkeskuksesta.
Jari Toivoniemi: Tänään keskustelemme naisista konealalla ja koneyrityksistä. Vieraanamme on Jonna Kolari, Metsätyö Markop Oystä Kuopiosta. Tervetuloa Jonna.
Jonna Kolari: Kiitoksia.
Jonna Kuitunen : Kerrotko Jonna hieman itsestäsi, kuka olet ja mitä teet työksesi?
Jonna Kolari: Minä olen Jonna Kolari, Siilijärvellä asustelen tällä hetkellä. Metsätyö Markopissa olen toimihenkilönä, muun muassa turvallisuushenkilöstö- ja taloushommia teen ja vaihtelua työhön tuo sitten motokontrollit, että välillä pääsen mehtäänkin käymään. Ja opiskelen työn ohella metsätalousinsinööriksi.
Jari Toivoniemi: Mikä on parasta tässä nykyisessä työssäsi ja mikä toisaalta taas haastavaa?
Jonna Kolari: Parasta on joustavuus ja erilaiset työpäivät, mut sitten haastavaa on oma laaja työnkuva, että kaikennäköistä tähän kuuluu niin se on välillä haastavaa.
Jonna Kuitunen: Millainen yritys Metsätyö Markop Oy on ja mitä se tekee? Mikä on teidän toimialue?
Jonna Kolari: Me toimitaan Pohjois-Savossa, aika laajasti, enimmäkseen on tuolla Koillis-Savon suunnalla savotat, mutta Pohjois-Savossa ja koneellista puunkorjuuta tehdään. Meidän erikoisosaamista on taajamahakkuut ja saaristopuunkorjuu. Saaripuunkorjuuta ollaan jo yli 30 vuoden ajan tehty. Siitä löytyy laaja osaaminen. Pienimuotoisesti tehdään kaivinkonetöitä, maan muokkauksia ja työllistetään 15 koneenkuljettajaa ja yksi lavettikuski. Tosi paljon tehdään yhteistyötä muiden metsäkoneyritysten kanssa. Yksin tätä hommaa ei voi tehdä.
Meille tosi tärkeää on turvallisuus, työhyvinvointi ja laatu.
Jari Toivoniemi: Minkälainen on sinun pohjakoulutus? Miten olet päätynyt metsäalalle?
Jonna Kolari: Minulla on erilainen tausta tähän, olen alunpitäen käynyt ravintola-alan koulutuksen ja tehnyt niitä hommia jonkun aikaa. Yksi kerta isä soitti minulle, että alkoi yritys laajenemaan, että tarvitsisi vähän apua paperihommiin. Mä, että no joo, että aloin kyllästymään ravintolahommiin niin menin osa-aikaisena sitä tekemään, että jatkoin ravintola-hommia samassa ja sitten kun tarvitsin vähän koulutusta talousosaamiseen, mitä se työ vaati, kävin yrittäjän ammattitutkintoon samalla näyttötutkintona ja sitten 2019 vakituiseksi pääsin. Elikkä kahdeksan vuotta tulee tänä vuonna täyteen, mitä olen metsäalalla ollut.
Jonna Kuitunen: Opiskelet tällä hetkellä metsätalousinsinööriksi. Kerrotko vähän siitä, mitkä ovat sun suunnitelmat opintojen jälkeen?
Jonna Kolari: Tammikuussa 2024 aloitin Lapin amkissa monimuotona metsätalousinsinöörikoulutuksen ja lähinnähän se on etäopetusta, että hyvin pystyy tuossa työn ohella tekemään. Iltaluentoja tulee kuunneltua arkena aika paljon ja tarkoituksena olisi oppia lisää metsäalasta, kun pohjakoulutusta ei vielä ole siihen ollut. Ja hyödyntää sitä tietoa yrityksessä tulevaisuudessa.
Jonna Kuitunen: Oliko metsäala sinulle kuitenkin itsestäänselvyys ja oliko muita urahaaveita?
Jonna Kolari: Ei ehkä ollut itsestäänselvyys, että hain kyllä aikaisemminkin tuohon metsäinssikoulutukseen, mutta en sitten päässyt. Sitten se on vähän pikkuhiljaa muhinut mielen sopukoissa. Aina on kyllä kiehtonut ja mietiskelin, että ehkä ei ollut uskallustakaan lähteä alalle, että siihen aikaan kun minäkin niitä suunnittelin alun perin, niin ehkä ei naisia ollutkaan täällä niin paljon. Voi olla, että sekin on ollut siinä vähän esteenä. Ei nyt oikeastaan muita urahaaveita ole sen kummemmin ollut, että jotenkin hairahduin sinne ravintola-alalle alkuun.
Jari Toivoniemi: Millainen mielikuva sinulla on ollut metsäkonealasta Suomessa? Onko se vuosien varrella muuttunut?
Jonna Kolari: Aina oon pitänyt mielenkiintoisena ja tietysti, kun isän mukana oon siellä metsäkoneen kopissa tullut joskus istuttuakin ja savotoilla pyörittyä niin tosiaan mielenkiintoinen ja erikoinen jotenkin oma maailmansa semmoinen mielikuva oli. Ja sitten intohimoammatti, semmoinen ajatus tosiaan on ollut ja edelleenkin oon samaa mieltä. Tässä kun alalla on työskennellyt, niin on yllättänyt alan vaativuus ja sitten taas arvostus konekuskia kohta on vaan noussut koko ajan enemmän, että tosi hienoa ja vaikeeta työtä tekevät.
Jonna Kuitunen: Teillä on perheyritys. Millä tavalla olet yrityksen toiminnassa mukana? Keitä muita yrityksen toimintaa pyörittää? Ovatko kaikki teidän perheenjäsenet mukana yritystoiminnassa?
Jonna Kolari: Toimistotöiden lisäksi olen yrityksen hallituksen jäsenenä ja isä on tosiaan yrittäjänä vieläkin ja vastuussa saaripuun korjuusta, että hän työskentelee meidän proomukuljetuksessa kesät, että siellä kapteenina viettää. Veli on toimitusjohtajana, hoitaa työnjohdon ja äiti ja sisko eivät ole mukana tässä. Siskoa ollaan vähän yritetty houkutella mukaan, mutta vielä ei ole. Katsotaan sitten, mitä tulevaisuus tuo.
Jonna Kuitunen: Onko teille henkilöstössä muita naisia?
Jonna Kolari: Kyllä. Ajokoneella on yksi nainen, joka viime vuonna keväällä aloitti.
Jonna Kuitunen: Mitä etua ajattelisit naisilla olevan metsäalalla tai metsäkonealalla?
Jonna Kolari: Mun mielestä naisilla on ehkä semmosta erilaista näkökulmaa tähän alaan, että ne saattavat nostaa vähän erilaisia asioita esille, mitä miehet, muun muassa vaikka turvallisuuteen ja työhyvinvointiin liittyen ja sitten ehkä kyseenalaistaakin eri tavalla. Monesti sanotaan, että naiset ovat vähän varovaisia kuskeja ainakin alkuun. Mutta sehän on vaan hyvä asia, kun isojen koneiden kanssa ollaan tekemisissä.
Jari Toivoniemi: Oletko itse kokeillut konetöitä teidän yrityksessä?
Jonna Kolari: Nimenomaan kokeillut. Varmaan piennä olen jotain pikku pätkiä ajanut. Nyt kun aloitin tuon koulun, niin siinä kuuluu käytännön harjoittelu mukaan niin tässä nyt pikkuhiljaa olen myös tälläkin iällä kokeillut ajaa. Ja muutaman puunkin kaatanut hakkuukoneella, että jännää hommaa.
Jonna Kuitunen: Miten se on sujunut?
Jonna Kolari: No ihan, monta nappulaa siellä koneen kopissa on, ihan hyvin.
Jonna Kuitunen: Mitä yrityksenne toimintaa kuuluu ja miltä tulevaisuus näyttää?
Jonna Kolari: Tämä talvi on ainakin haastanut kelien suhteen, että ei ole ollut helpoimmasta päästä, mutta ollaan onneksi saatu työllistettyä porukkaa koko talven ajan. Mukavasti on hommaa ollut. No tulevaisuudesta ei ikinä tiedä, kun on hyvin herkkä ala ja nopeitakin muutoksia voi tulla, mutta tällä hetkellä näyttää kyllä ihan hyvältä ja työn täyteiseltä. Ja saatiin tuossa vanhaa kumppanuutta vähän jatkettua muutamalla vuodella taas eteenpäin ja sitten uutta kumppanuutta solmittu. Näyttäisi tällä hetkellä oikein hyvältä.
Jari Toivoniemi: Teidän perheyrityksessänne konetyötä tehdään erilaisissa ympäristöissä kuin metsäkonealalla yleisesti, tehdään esimerkiksi saaristopuunkorjuuta. Onko se ollut tällainen harkittu strateginen valinta?
Jonna Kolari: Ei se ehkä alkujaan ollut strateginen valinta, että sitä aloitettiin, kun on ollut tarjolla sellaista työtä, että ehkä siihen aikaan on otettu niitä töitä, mitä on ollut tarjolla ja hankittu siihen kalustoa, mutta onhan se ollut valinta jatkaa sitä, kun on ollut tarvetta ja sitten ollaan investoitu sen mukaan. Saaripuunkorjuuhan on, siinä on hyvin paljon liikkuvia osia. Se vaatii tosi paljon suunnittelua ja järjestelyä ja alotetaan jo ihan alkuvuodesta se suunnittelu, että missä vesistöllä ollaan, ja kaikki resurssit, että miten paljon pystytään korjaamaan, kun se on aika rajallinen meidän kapasiteetti tällä hetkellä. Se on se tietty määrä, mitä pystytään kesän aikana korjaamaan. Eihän se loppuisi kovin pitkään aikaa ole, että no aikaisemmillaan, jos tuuri käy niin huhtikuun lopusta marraskuun loppuun. Toki viime syksynä taidettiin olla ihan marraskuun viimeisillä päivillä siellä vielä . Se on joskus semmoistakin. Saarikaluston valmistelua on aika paljon talven jälkeen ja kelirikkoaikaan meillä on kuljettajiakin huoltohommissa, että se työllistää kuljettajiakin ne huoltohommat. Sitten on paljon veneiden kuskausta, rantapaikkojen ja venereittien tutkailua. Sitten tietysti vielä riskien kartoitukset ja perehdykset siihen. On siis aika paljon erilaista käytännön hommaa.
Jari Toivoniemi: Miten tämä erikoishakkuuden toimintaympäristö on muuttunut tässä vuosien saatossa?
Jonna Kolari: Ehkä isoin on se, että nykyään tosiaan tarvitaan sitä kesäkalustoa sinne. Kun talvet on mitä on, että ei jääteitä pystytä rakentamaan, niin se on kesäkorjuuksi pääsääntöisesti siirtynyt saaripuunkorjuutkin. Se työllistää senkin takia meitä enemmän. Turvallisuus on lisääntynyt tosi paljon ja siitä ajattelu ja toki on tosi paljon vielä kehitettävää ihan kokonaisuudessaan toimintaa, mutta se on kehittynyt vuosien saatossa. Toki sitten kun nämä ympäristövaatimukset tarkentuvat ja lainsäädäntö muuttuu, niin tosi varovainen saa olla siellä vesistöillä työskennellessä.
Jonna Kuitunen: Onko sinulla näkemystä, miten saataisiin lisää naisia metsäalalle töihin esimerkiksi metsäkoneen kuljettajiksi?
Jonna Kolari: Ainakin olisi hyvä olla hyviä puolia tuomaan markkinoinnissa esille, toki realistisesti, ja kouluihin tietoa siitä alasta. En tiedä, miten ajantasaista tietoa siellä nykyään on, että suositellaanko sitä mitenkä paljon tätäkin alaa. Koneyrittäjille vaan rohkeutta naisten palkkaamiseen, että samanlaisia kuskia ne naisetkin ovat.
Jonna Kuitunen: Onko teidän perheyrityksessä keskusteltu tulevaisuudesta? Eli vieläkö Markop Oy on olemassa kymmenen vuoden päästä? Onko Jonna Kolari töissä siellä silloin? Oletko miettinyt oman yrityksen perustamista?
Jonna Kolari: Itse asiassa sukupuolivaihdoksesta ollaan keskusteltu. Tarkoitus olisi veljen kanssa tulevaisuudessa viedä yritystä eteenpäin, yrittäjinä.
Jari Toivoniemi: Kiitoksia Jonna Kolari erittäin mielenkiintoisesta haastattelusta ja konealan näkemyksistä.
Jonna Kolari: Kiitoksia.