Innovatiivisia pakkausratkaisuja PacTec, FoodTech ja PlastExpo Nordic 2022 messuilla | @SeAMK-verkkolehti

Innovatiivisia pakkausratkaisuja PacTec, FoodTech ja PlastExpo Nordic 2022 messuilla

#

Vierailimme vuosittain järjestettävässä PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 18.–19.5.2022 messutapahtumassa Helsingin messukeskuksessa. Matkalta saatiin tietoa   EAKR-rahoitteista Food Living Labs Connection People –hanketta varten. Mielenkiintoisia puheenvuoroja oli paljon kiertotalouden, muovipakkausten ja kestävän kehityksen näkökulmista.

Puupohjaista termopakkaamista

PacTecin puolella keskustelimme Antalis Oy:n yrityksen edustajan kanssa kestävien pakkausratkaisuiden yleistymisestä. He markkinoivat termopakkaamista puupohjaisiin pakkausmateriaaleihin. Kuvassa 1 näkyvä RecyCold on kierrätettävä kylmäpussi, jota pystytään hyödyntämään muovisten kylmäkallejen sijaan esimerkiksi näytelähetyksissä. Kylmäpussin kuori on valmistettu laminoidusta paperista, joka on ekologinen vaihtoehto muoville. Pussin sisällä oleva jäähdytysgeeli on 100 % biohajoava, jonka pystyy kaatamaan pois viemäristä.

Pahvinen pakkauslaatikko ja kolme pientä kylmäpussia.
Kuva 1. Puupohjainen termopakkaus ja puupohjaiset kylmäpussit (Kuva: Alisa Ala-Huikku).

Termopakkaamisen puolelta löytyi myös ekologinen ratkaisu kylmälaukulle (kuva 1). Pakastettava tuote kääritään kartongista valmistettuun pakkausmateriaaliin, joka eristyskyvyn ansiosta säilyttää tuotteen lämpötilan vakiona pitkään kylmälaukun tavoin. Pakkauksessa voidaan siis kuljettaa esimerkiksi elintarvikkeita ja lääkkeitä niin kuin normaalissa kylmälaukussa.

Pakkaussuunnittelua puupohjaisilla pakkausratkaisuilla

Stora Enson yritysständillä Stora Enson myyntipäällikkö esitteli laajasti heidän yrityksensä pakkaussuunnittelun palvelukonseptia: se perustuu suoraan asiakkailta tuleviin tarpeisiin ja toiveisiin. Pakkaus suunnitellaan yhteistyössä asiakkaan kanssa DesingStudiossa, joissa asiakkaille järjestetään innovatiivisia työpajoja (Stora Enso, i.a.-b). Näitä studioita löytyy kymmenen eri puolilta maailmaa.

Pakkaustölkki kansi hieman avoimena pöydällä.
Kuva 2. Kuusikulmainen aaltopahvinen jäätelöpakkaus (Kuva: Alisa Ala-Huikku).

Kehitysyhteistyön tuloksena on syntynyt monia erilaisia pakkausratkaisuja, esimerkiksi kuvassa 2 näkyvä Vanhan Porvoon Jäätelötehtaalle suunniteltu kuusikulmainen aaltopahvinen jäätelöpakkaus. Pahvinen jäätelöpakkaus korvaa irtojäätelön myynnissä normaalisti käytettäviä muovisia tai metallisia pakkauksia, jotka ovat palautettavia ja pestäviä (Stora Enso, 16.12.2019). Aaltopahvinen pakkaus säästää siis tilaa sekä kustannuksia. Myyntipäällikkö kertoi, että irtojäätelön pakkausidea kuulosti haasteelliselta toteuttaa pahvisella ratkaisulla, mutta yhdessä pakkaussuunnittelijan ja asiakkaan kanssa saatiin luotua erittäin innovatiivinen ratkaisu, joka voittikin maailmanlaajuisen pakkausalan WorldStar-kilpailun. Toinen tunnettu Stora Enson pakkausratkaisu on EcoFishBox, joka on materiaaliltaan uusiutuvaa puukuitua (Stora Enso, i.a.-a). Se on kalan kuljetuslaatikko, joka soveltuu jääpakkaamisen lisäksi myös erilaisiin automaatioratkaisuihin. Se on ympäristöystävällisempi ratkaisu kuin esimerkiksi vakiintuneessa käytössä olevat styroksiset kuljetuslaatikot.

Pakkaussuunnittelun tuloksena on syntynyt muitakin innovatiivisia ja käytännön läheisiä pakkausratkaisuja, jotka tukevat ekologista ajattelutapaa ja kestävää kehitystä. Puupohjaiset pakkausmateriaalit ovat ekologisuutensa ansiosta nyt ja tulevaisuudessa keskeisessä asemassa pakkauskehityksessä.

Alisa Ala-Huikku
TKI-Asiantuntija
FLLCP (Food Living Labs Connecting People -hanke)
SeAMK

Merja Mäkipelkola
Projektityöntekijä
FLLCP (Food Living Labs Connecting People -hanke)
SeAMK

Lue lisää EAKR-rahoitteisesta Food Living Labs Connection people -hankkeesta täältä

Lähteet:

Stora Enso. (i.a.-a). EcoFishBox – ilmastoystävällinen kalalaatikko: Palkittu kuitupohjainen pakkaus kala-alalle. https://www.storaenso.com/fi-fi/products/corrugated-packaging-solutions/ecofishbox

Stora Enso. (16.12.2019). Jäätelöpakkaus voitti maailmanlaajuisen pakkauskilpailun. https://www.storaenso.com/fi-fi/newsroom/news/2019/12/ice-cream-packaging-wins-international-packaging-competition

Stora Enso. (i.a.-b). Pakkaussuunnittelu. https://www.storaenso.com/fi-fi/products/corrugated-packaging-solutions/packaging-design